Školení pracovníků, foto: Pardubický kraj

PARDUBICKÝ KRAJ – Krajský úřad Pardubického kraje ve spolupráci s organizací Tichý svět, která již několik let pomáhá neslyšícím v České republice a poskytuje všestrannou podporu v podobě komplexních služeb pro osoby sluchově postižené, spustil od 1. 5. 2019  fungování Tiché linky – online tlumočení/online přepisu, a tím se připojil k dalším institucím v kraji, které tuto službu nabízí osobám se sluchovým postižením.

Kontaktní místo pro Tichou linku se nachází na Podatelně Krajského úřadu Pardubického kraje (dále Pk), v  budově C,  na adrese Komenského nám 120,  kancelář č.  C 116. Fungovat bude v úřední dny (pondělí, středa)  v době od 8:00 – 16:30 hodin, v úterý, ve čtvrtek a v pátek v době od 8:30 hodin do 13:30 hodin.

Klienti se sluchovým postižením budou moci prostřednictvím této linky formulovat své požadavky na úředníky Krajského úřadu Pk, kteří byli proškoleni a prostřednictvím online připojení na Tichou linku se spojí s tlumočníkem znakového jazyka či přepisovatelem mluvené řeči. Bude se jednat o situace při komunikaci mezi úřadem a klientem. Tichou linku na krajském úřadu nelze využívat pro soukromé účely.

Ke spojení s Tichou linkou budou úředníci využívat notebook, se kterým se přesunou na požadované pracoviště. Pokud je to možné, doporučujeme zájemcům o tuto službu objednat si tlumočení přes Tichou linku v konkrétní záležitosti předem formou e-mailu na tichalinka@pardubickykraj.cz. Tak se kontakt zjednoduší jak pro klienta, tak pro pracovníky úřadu a předejde se delšímu čekání případně přeobjednání. V  případě objednání zajistíme jak pracovníka úřadu na požadovanou problematiku, tak dojednáme čas pro tlumočení na Tiché lince.

Neslyšící klient může k vyžádání služby Tichá linka použít speciální kartičku, kterou si může vyžádat na pobočce společností Tichý svět, na adrese Jana Palacha 1552, 530 02 Pardubice 5 (více na: https://www.tichysvet.cz/).  Zájemci se sluchovým postižením zde obdrží také podrobnější informace, jak mohou službu online tlumočení/přepis využít pro vyřízení běžných záležitostí či jakou formou domluvit fyzického tlumočníka.