PARDUBICE / ANENSKÁ STUDÁNKA – Jako každoročně se i v letošním roce uskuteční poslední neděli v červenci v prostorách areálu Domova u studánky v Anenské Studánce tradiční Anenská pouť. Letos slavnost doplní také otevření nově rekonstruovaného objektu Kolonáda, kterého se ujme radní Pardubického kraje pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola.

Rekonstrukci budovy známé pod názvem Kolonáda financoval Pardubický kraj ze svého rozpočtu částkou 8,4 milionu korun. Je určena klientům s vyšší mírou postižení. „Jsem rád, že se nám podařilo zajistit finanční prostředky na další zlepšení podmínek pro naše klienty. Díky rozsáhlé rekonstrukci zde obyvatelé Domova u studánky získali mnohem kvalitnější a příjemnější prostředí a zároveň zde vzniklo potřebné zázemí pro zaměstnance. Přeji všem, aby se jim tu dobře bydlelo a pracovalo,“ řekl radní Šotola.

Ředitelka Domova u studánky Jitka Beránková zahájí celý program k příležitosti Anenské poutě v 9 hodin otevřením prodejní výstavy výrobků klientů místního domova. Právě na ni bude možné obdivovat dovednosti v oblastech, jakými jsou ruční práce, práce s keramickou hlínou a dalšími přírodními materiály, výroba svíček, mýdel, ale i mnoho dalšího.

Slavná poutní mše svatá začne poté o půl desáté. Celebrovat ji bude nynější českotřebovský kaplan Jindřich Tluka. O hudební doprovod se postará soubor složený ze současných i bývalých obyvatel zdejšího domova a jejich hostů, který nese pojmenování „Žabky ze Studánky“.

Odpolední kulturní program bude oficiálně zahájen o půl jedné a bude pokračovat až do večerních hodin. Jeho hlavním hostem letos bude frontman populární kapely Čechomor, František Černý, který tentokrát vystoupí spolu se svými přáteli a zpěvačkou Markétou Poulíčkovou. Dále nebude chybět moderní magie, soubor orientálních tanečnic a milovníky psů určitě přiláká Dog Dancing. Letos poprvé je součástí odpoledního programu i módní přehlídka, která představí kolekci společenských šatů Anny Motlové. Jako poslední host vystoupí českotřebovská country kapela Karolína. Jako na každé z předchozích poutí bude samozřejmě pamatováno i na děti. Na své si mohou přijít při projížďce na koni, malování na obličej či na skákacím hradu.

Anenská Studánka leží v malebné krajině mezi Českou a Moravskou Třebovou a je dobře dostupná po železnici, autobusem nebo tradičně pěšky či na kole.Bohatým programem bude provázet místní moderátor JIRKA HURYCH. Určitě nebude chybět bohaté občerstvení. Místo bude mít i stánek s devocionaliemi, náboženským zbožím a upomínkovými předměty. Na svoje si přijdou i děti ať už na skákacím hradu, při projížďkách na koni či při malování na obličej.