ilustrační foto, zdroj: pixabay.com

PARDUBICKÝ KRAJ – Podpora inovací v boji s novým typem koronaviru byla jedním z cílů výzvy, kterou před velikonočními svátky vyhlásil Pardubický kraj. Do té se přihlásilo během jednoho týdne 23 projektů, z nichž odborná komise vybrala 11 nejlepších. Mezi ty kraj rozdělí přes sedm milionů korun.

 „Hlavním cílem této výzvy, která byla vyhlášena jako velmi rychlá, protože nelze čekat několik měsíců, než bude vypsána a schválena, bylo podpořit regionální výrobce z našeho kraje ve vývoji různých ochranných pomůcek. Měli bychom velmi vážně přemýšlet nad tím, jak nahradit drahé ochranné prostředky ze zahraničí domácí výrobou, protože je jasné, že stávající zásobování jednou skočí, ale virus v nějaké podobě přetrvá,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V rámci jednoho týdne, kdy byla výzva vyhlášena, se přihlásilo 23 žadatelů s požadavky na podporu přesahující 19 milionů korun. Komise doporučila podpořit 11 z nich v celkové hodnotě mírně přesahující sedm milionů korun,“ sdělil hejtman Netolický.

Kromě zástupců z krajského úřadu byli v hodnotící komisi zastoupení také odborníci z CzechInvestu či Pardubického podnikatelského inkubátoru. „Shodli jsme se, že projekty, které nebudou doporučeny k finanční podpoře z krajského rozpočtu, předáme právě CzechInvestu a P-PINKu, který vybraným žadatelům nabídne služby tohoto inkubátoru. Skutečně se ve velmi krátkém čase podařilo shromáždit zajímavé a prospěšné projekty. Některé technologie bude možné využít v nemocnicích  a ordinacích lékařů i v době, až koronavirus poleví,“ řekla krajská radní zodpovědná za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace Hana Štěpánová, která se jednání hodnotící komise zúčastnila.

Mezi podpořenými projekty se nachází jak výroba roušek z nanovláken, tak například výtěrové tyčinky. „Například ISOLIT-Bravo z Jablonného nad Orlicí připravuje výrobu výtěrových tyčinek pro testování na koronavirus. Dále podpoříme chrudimskou firmu CityZen, které vyrábí roušky z antibakteriálního materiálu. S projektem na výrobu nízkonákladové polomasky s vyměnitelným filtrem ve verzi FFP2 a FFP3 přišla Alema z Lanškrouna a s podobným projektem také JOPOPET z Nekoře. Vedle toho podpoříme také přeměnu výrobní linky na produkci dezinfekčního gelu či vývoj bezdotykových dávkovačů,“ vyjmenoval některé z podpořených projektů hejtman Martin Netolický.