PARDUBICE – O rozvojových plánech výrobce textilních strojů Rieter CZ, který je významným zaměstnavatelem v Ústí nad Orlicí a okolí, jednal ve čtvrtek hejtman Martin Netolický s generálním ředitelem firmy Janem Lustykem. Prohlédl si výrobu strojů pro tryskové předení a jednali o požadavcích na nové pracovníky. I Rieter CZ se totiž potýká s nedostatkem pracovníků ve vybraných profesích – zejména chybí obráběči kovů, mechatronici a elektrotechnici.

„Firma Rieter CZ úzce spolupracuje s odbornými středními školami v Ústí nad Orlicí, ale i okolních městech. Podílí se na vytipování žáků, kteří budou vhodnými pracovníky, motivuje je prostřednictvím stipendií, podporuje praktické vyučování přímo ve výrobě i prostřednictvím výuky ve školách. Ačkoliv se spolupráce s Pardubickým krajem v této oblasti v poslední době daří, kvalifikovaní absolventi stále chybí,“ upozornil hejtman Martin Netolický.

Jeho slova potvrdil i generální ředitel firmy Jan Lustyk: „Vítám kroky kraje, ale je jasné, že změny ve středním školství, které nastaly už před několika lety v podpoře technického a přírodovědného vzdělávání a vybraných škol přinesou kýžené ovoce ve střednědobém horizontu tří až čtyř let. Z velké části si firmy musí pomoci samy prostřednictvím různých rekvalifikačních kurzů.“

Rieter CZ si výrazně uvědomuje návaznost na region. Proto je také dlouholetým sponzorem sportovních akcí jako byl dříve Rieter Cup a nyní je Rieter Open, kulturních akcí (Kociánova houslová soutěž). Od jeho založení také pravidelně přispívá do Nadačního fondu při Orlickoústecké nemocnici.