CHICAGO / PARDUBICE – V rámci české delegace v USA vedené předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem, navštívil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický největší „české“ město v zahraničí – Chicago. Město proslulé početnou a vlivnou českou komunitou, v minulosti vedené starostou s českými kořeny a zároveň dlouhodobě významné ekonomické centrum USA.

„Jestli někde vidím přirozené spojence a to po desetiletí, tak je to právě Chicago se svými aktivními českými krajany,“ uvedl hejtman Martin Netolický v úvodu chicagské návštěvy.

Hejtman Netolický se při této příležitosti setkal s chicagským starostou Emanuelem Rahmem a stovkami českých krajanů. Řešil s nimi mimo jiné oživení vazeb a možnost posílení kooperace v oblasti podpory ekonomiky a spolupráce města Chicaga a Pardubického kraje ve prospěch investic, rozvoje vědy a stáží mladých lidí.
„Byla by velká škoda promarnit energii čechoamericko-české spolupráce, která zde existuje už od 19. století a může pomoci rozvoji Pardubického kraje. Potkal jsem zde spoustu našich krajanů, kteří se stále hlásí ke svým tradičním českým kořenům a to i na Pardubicku. Chtějí být užiteční domovině a jsou v Novém světě úspěšní. Zkusím vytvořit pevnou alianci vzájemné spolupráce, investic, technologické spolupráce a výměny žáků, která pomůže novým pracovním místům u nás a posílení prestiže našeho kraje,“ zdůraznil hejtman Netolický při představení zvažovaného plánu pravidelné kooperace města Chicaga a Pardubického kraje.

„Oslovím s tímto plánem americké partnery, českou ambasádu, naše firmy a Hospodářskou komoru a věřím, že do pověstného roka a dne budeme mít první projekty postavené na české vzájemnosti a kulturních vazbách, nehledě na vzdálenost,“ uzavřel hejtman Netolický svou návštěvu města Chicago.