foto: Pardubický kraj

PARDUBICKÝ KRAJ – Pardubický kraj se na základě iniciativy hejtmana Martina Netolického připojil k výzvě Svazu měst a obcí, Sdružení místních samospráv a Spolku pro obnovu venkova a vyvěsil na budově krajského úřadu černou vlajku. Úterý 26. května bylo vyhlášeno těmito svazy Černým dnem pro obce a kraje. Právě dnes poslanci rozhodují o tom, zda bude mít takzvaný kompenzační bonus finanční dopad na rozpočty samosprávy či nikoliv. Tato výzva navazuje na aktivitu těchto svazů, Národní sítě Místních akčních skupin a hejtmanů Pardubického a Libereckého kraje z 12. května.

„Již 12. května jsme adresovali Vládě a Parlamentu výzvu, kterou jsme upozornili na výpadky příjmech do rozpočtů samospráv. Proto také podporujeme senátní návrh, aby byl kompenzační bonus vyplácen bez finančního dopadu na samosprávy. V tomto duchu jsme jako Asociace krajů komunikovali také s ministryní financí, která nám vysvětlila, proč byla vybrána právě daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti k vyplácení bonusů. Bylo to kvůli velkému objemu inkasa, ale také rychlosti výplaty kompenzace. Tuto argumentaci přijímáme, ale bylo by vhodné, abychom o těchto zásadních věcech byli informováni s předstihem,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Nemáme nic proti podpoře pro OSVČ a další vybrané skupiny, ale stát si musí uvědomit, že pokud by byly kompenzace vypláceny dle návrhu, tak to bude mít další dopad na rozpočty obcí, měst a krajů, které už jsou nyní velmi zatíženy koronavirovou pandemií. Pro řadu obcí může tento krok znamenat omezení či úplné zastavení některých investic, což nastartování hospodářství nepomůže. Jen pro náš kraj znamená pokles nad rámec očekávaného sníženého inkasa daní propad o dalších 75 milionů korun. Celkem tak letos přijdeme oproti původním předpokladům o 800 milionů korun. Přesto však stále držíme slovo a investice neomezujeme. U obcí to však velmi reálně hrozí,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který svým dopisem žádal o podporu pro senátní návrh jak místopředsedu vlády Jana Hamáčka, tak poslance ČSSD.

„Opakovaně jsme jako představitelé samospráv deklarovali, že obce, města a kraje jsou solidární se státem v této nelehké době. Samosprávy udělaly a stále dělají dost proto, abychom tuto výzvu společně zvládli. Podpora ohroženým OSVČ, společníkům malých firem či rodinných firem je správné rozhodnutí. Ovšem dopad zákona o kompenzačním bonusu jen na rozpočty obcí dosáhne až 12 miliard korun nad očekávaný propad sdílených daní. Jsme přesvědčeni, že tyto kompenzace mají být hrazeny ze státního rozpočtu nástroji mimo dopad na rozpočtové určení daní, jak navrhuje Senát,“ píše se ve společném prohlášení Svazu měst a obcí, Sdružení místních samospráv a Spolku pro obnovu venkova.