ČESKÁ TŘEBOVÁ – Studovna Městského muzea Česká Třebová byla před nedávnem místem setkání milovníků automobilů značky Velorex.

Stalo se tak při příležitosti připomínky tří výročí souvisejících s bratry Františkem a Mojmírem Stránskými. Oba pánové jsou totiž považováni za vynálezce tříkolek, které si zahrály i ve filmu. Více o vzniku vozítka prozradil Tomáš Jaroň. “První prototyp v podstatě se odhaduje, že začal fungovat kolem roku 1943, potom oni tohle první vozítko nazývané ryba vylepšovali a upravovali a vznikly další prototypy,” sdělil OIK TV náčelník spolku Velorex team Praha-Lysice Tomáš Jaroň.

Vzhledem k tomu, že po únoru 1948 nebylo svobodné podnikání žádoucím, vyráběly se takzvané hadraplány nebo prchající stany sériově od roku 1951 do roku 1971 jako automobily pro invalidy v družstvu v Hradci Králové.

Tomáš Jaroň a členové jím vedeného spolku se ve velorexech pravidelně vydávají do světa. Mají za sebou dokonce i expedici ve Spojených státech amerických. Od podobných výprav je neodradily ani nejrůznější technické problémy. “My se snažíme všechny ty nehody, nebo poruchy zvládnout tak nějak s humorem. Prostě ztrátu doženeme, přes noc opravíme a jede se dál,” řekl Tomáš Jaroň.

Celá připomínková akce vyvrcholila projížďkami. Ty byly lákadlem pro mnohé z návštěvníků.