ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Ve pokračovalo ve slavení Roku ústeckého divadla, které připadlo na letošní rok. Slaví se 80 let od otevření Roškotova divadla, 180 let od prvního sdružení divadelních ochotníků ve městě a 120 let divadelního souboru VICENA.

Tomuto divadelnímu souboru bylo věnováno slavnostní přijetí na radnici v pátek 21. října. Spolek VICENA byl založen v září 1896 a již 120 let nese v názvu jméno nestora ústeckých divadelníků Hynka Viceny, současníka Josefa Kajetána Tyla.

Přátelské přijetí od starosty města Petra Hájka, který je zároveň i dlouholetým členem spolku přineslo do obřadní síně uvolněnou atmosféru. Ve svém krátkém poděkování ocenil náročnou práci členů souboru, jejímž výsledkem je spokojenost náročných diváků.

Předseda spolku Jan Štěpánský obdržel diplom, který nese jména více jak pěti set divadelních premiér, od „Viny“ v roce 1896 až po Natěrače v roce 2016. Oslavy letošního jubilea budou zakončeny vzpomínkovým programem „Přijďte pobejt“ 2. prosince v Malé scéně a premiérou Stroupežnického „Našich furiantů“ v lednu 2017 v Roškotově divadle.