ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V pátek 16. listopadu připravilo Gymnázium v Ústí nad Orlicí oslavy Dne studentstva. Komponované vystoupení složené z hříček 10 tříd gymnázia proběhlo v Roškotově divadle.

Již tradičně si všechny třídy gymnázia připravily patnáctiminutové scénky na předem daná témata. Studenti si na začátku roku vylosují téma, kterém mají za úkol za den studentstva zpracovat. Studenti si musí napsat scénář a připravit vše, co je potřeba na krátké divadelní představení do 15 minut. Vrcholem programu byla dvě představení 3. ročníků zaměřená na události listopadu 1939 a 1989. Celkem se na jevišti vystřídalo na 250 gymnazistů.

Nutno říci, že představení byla velice pěkně zpracována a studenti si na jejich přípravě daly záležet.

Den studentstva je celoškolní projekt v rámci dramatické výchovy.

Listopad 1939
Na podzim roku 1939 přišla vlna demonstrací proti německým okupantům. Na výroční den vzniku první Československé republiky 28. října 1939 byla v Praze zahájena střelba do davu demonstrantů. Okupační moc využila příležitosti a 17. listopadu téhož roku, nyní se tento den slaví jako Mezinárodní den studentstva, pozatýkala stovky studentů, kteří byli bez soudu posláni do koncentračních táborů, odkud byla většina z nich po třech letech na naléhání protektorátní vlády propuštěna. (V táborech jich zahynulo 35). 17. 11. 1939 byly uzavřeny v protektorátu vysoké školy.

Listopad 1989
Dne 17. listopadu 1989 svolali tehdejší oficiální i nezávislé studentské organizace do Prahy na Albertov manifestaci studentů vysokých škol. Oficiálně povolená akce přerostla v dosud největší spontánní protest proti tehdejšímu komunistickému vedení. Tisíce lidí se po ukončení povolené části programu vydaly směrem na Václavské náměstí. Na Národní třídě byl průvod zastaven a posléze obklíčen policejními těžkooděnci. Demonstrace byla brutálně rozehnána – výsledkem byly desítky lehce i těžce raněných.

Tento přípěvek byl převzat z webu Města Ústí nad Orlicí, zde je na něj odkaz.