foto: Pardubický kraj

PARDUBICKÝ KRAJ – Jedním z pěti nových očkovacích míst v Pardubickém kraji, která by měla zahájit svůj provoz od května, by mělo být očkovací místo v České Třebové. O fungování tohoto centra jednal v pátek hejtman Martin Netolický se starostkou města Magdalénou Peterkovou a ředitelem VOŠ a SŠ technické v České Třebové Janem Kovářem.

 „V tuto chvíli funguje očkovací místo v Orlickoústecké nemocnici na tři očkovací týmy, což už je z hlediska personálního, ale i prostorového hraniční. Oblast Ústí nad Orlicí a České Třebové je souměstím, které má přes 35 tisíc obyvatel, a proto bychom chtěli vytvořit ještě jeden očkovací tým s denní kapacitou okolo 100 očkovaných. Naším požadavkem na vznik nového očkovacího místa je minimálně 400 očkování týdně,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V tuto chvíli řešíme zajištění obsazení lékaři a zdravotními sestrami v rámci jednoho tohoto týmu, komunikaci s Krajskou hygienickou stanicí a další potřebné technické úpravy. Spuštění centra předpokládáme v květnu v návaznosti na dodávky vakcín,“ sdělil hejtman s tím, že jednání přímo na místě se uskuteční příští týden ve středu.

Administrativní a organizační stránku na místě by zajistilo město. „Jsme připraveni zajistit pracovníky, kteří by se starali o administrativní stránku očkovacího centra a pracovníky, kteří by přímo na místě zajistili komunikaci s očkovanými, jejich usazení a průchod samotným centrem,“ uvedla starostka České Třebové Magdaléna Peterková.

Očkovací místo by se mělo nacházet v areálu VOŠ a SŠ technické, kterou zřizuje kraj. „Jako vhodný jsme identifikovali areál Na Skalce a jeho přízemní prostory, kde se nachází šatny a část učeben. Náklady na adaptaci tohoto prostoru jsou naprosto minimální a velmi snadno řešitelné i z hlediska epidemiologického a hygienického,“ uvedl ředitel školy Jan Kovář.