foto: Pardubický kraj

ČESKÁ TŘEBOVÁ – Předání maturitních vysvědčení na VOŠ a SŠ technické v České Třebové se neslo ve slavnostním duchu. Do sálu školy kromě maturantů a pedagogů dorazili rodinní příslušníci. Poblahopřát absolventům prestižní střední školy přijeli i zástupci města a radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.

„Těší mne, že se podařilo vedení školy uspořádat důstojné předání maturitních vysvědčení. Ještě větší radost mám z toho, že absolventi školy nachází uplatnění na trhu v nejrůznějších odvětvích a to jak u lokálních, tak i nadnárodních firem. Navíc zhruba pětina z nich bude skládat zkoušky na vysoké školy,“ sdělil radní pro oblast školství Bohumil Bernášek, který je absolventem českotřebovské školy.

Maturitní vysvědčení převzalo v minulém týdnu 62 žáků. Jednalo se o informatiky, nábytkáře, elektrotechniky a dopravní specialisty.  Třetina těch, co šli k maturitní zkoušce, si ji bude muset zopakovat v září.

Absolventi školy nachází uplatnění na pozicích: elektrotechnici, informatici v oblasti programování a správci sítí, návrháři nábytku, pracovníci ve výrobě logistice. Škola připravuje na profesní dráhu i strojvedoucí. Kromě maturitních vysvědčení převzali žáci osvědčení o zkoušce z vyhlášky o odborné způsobilosti v elektrotechnice 50/1978.

„Dokončili jste školu a s hrdostí můžete vykročit dál do budoucna za dalším studiem nebo prací. Věřím, že se sem brzy vrátíte. Možná už v září, kdy budeme slavit 75. narozeniny naší školy. Školy, která poslala tisíce absolventů dál a která několik generací drží vysoko laťku ke vzdělání. Věřím, že se do budoucna posune ještě dál,“ řekl při slavnostním aktu ředitel školy Jan Kovář.