LANŠKROUN – Obyvatelé města Lanškroun mohou v následujících měsících ovlivnit vývoj a dění ve městě. Radnice díky participativnímu rozpočtu vyčlenila 1 milion korun, o jehož osudu bude moci veřejnost sama rozhodnout. Tento rozpočet je ve městě novinka, díky které mohou obyvatelé starší 15 let navrhovat různé projekty. “Je tam připravena částka 1 milion korun a občané mají možnost od května, kdy byla celá akce spuštěna, až do konce července předkládat návrhy na realizaci ve městě Lanškrouně. Mohou navrhovat jak měkké, tak tvrdé projekty, to znamená investiční,” přiblížil starosta města Radim Vetchý.

Nápady mohou lidé předkládat na webových stránkách města po rozkliknutí odkazu “můj rozpočet”, pod záložkou “otevřená radnice”. “Je tam jednoduchý formulář, takže se každý zorientuje. Může tam vložit ten svůj projekt, ten se uloží a po ukončení, to znamená v červenci, začne posuzování těch projektů, zda jsou reálné a zda splňují podmínky participativního rozpočtu,” doplnil Radim Vetchý. Návrhy se mohou týkat ovlivnění veřejného prostranství, zájmové činnosti skupiny občanů, dětských hřišť, herních prvků či doplnění mobiliáře. Zeptali jsme se místních, co by v Lanškrouně uvítali. “Já jsem tak trošku zaměřený na zimní stadion a pořád se mluví o výstavbě šaten, takže kdyby se to už realizovalo, bylo by to asi potřeba.” “Tak určitě nějaký hřiště by se hodilo pro děti.” “Koupaliště, aby se lidi nemuseli jezdit koupat do Třebový, aby to měli tady.”

Během listopadu by mělo být spuštěno hlasování. Veřejnost tak bude moci ovlivnit, co se v Lanškrouně změní či objeví. Ty nejúspěšnější projekty mají být v roce 2020 z této milionové částky realizovány.