TŘEBOVICE – Sbor dobrovolných hasičů Třebovice uspořádal 7. ročník akce “Třebovické gulášobraní”. Kdo se tentokrát blýskl natolik, že mu byl udělen “Řád zlaté vařečky”?

Uchazečů bylo šest. Největší zastoupení měla domácí družstva, ale dorazily i týmy z Brna, České Třebové nebo Damníkova. Bez ohledu na místo trvalého bydliště stál před všemi zúčastněnými jeden a tentýž úkol. “Každý dostane 3 kg hovězího masa a letos 3 a půl kg cibule a musí z toho navařit 10 litrů guláše,” ozřejmil starosta SDH Třebovice Tomáš Pavlík.

Při žádné správné soutěži nemohou chybět ani ti, kteří rozhodují o vítězích. “Hodnotíme laickou porotou, což jsou diváci, kteří  si zakoupí hlasovací lístek. Pak máme odbornou porotu,” doplnil Tomáš Pavlík.

Jeden z odborných porotců nám prozradil, čím vším bylo možné body získat, nebo naopak ztratit. “My stejně jako loňský rok se soustředíme jako odborná porota na pořádek na pracovišti, na to, jak krájí maso, jak krájí cibuli. Jestli mají třeba nějaké speciální ingredience. Někdo má svoje sádlo, někdo má svůj uzený špek třeba,” sdělil OIK TV odborný porotce Martin Fišer.

Individuální vklad a přístup jednotlivých týmů zajímal i nás. “Já jsem to pojal jako každý rok. Má to být hovězí guláš, tak se snažím udělat hovězí guláš. Samozřejmě každý rok vymýšlím něco trošičku, ale to se neříká,” byl sdílný i nesdílný Martin Rojka z týmu “Lihová Hůrka”. “Držíme tu klasiku. Vaříme normální, prostě český guláš. Žádné speciality, prostě nic nevymýšlíme. Český guláš je český guláš,” měl jasno Martin Zavřel ze “Zempro Týmu”.

“Řád zlaté vařečky” nakonec obdrželo družstvo pod názvem “Podkováci”. Návštěvníkům, kteří se během akce mohli zabavit také poslechem hudby či vystoupením imitátora Václava Faltuse, nejvíce chutnal guláš od “KM “Týmu”.