PŘÍVRAT – Na návsi v Přívratu proběhl další, již šestý ročník Guláš festu. Dvanáct týmů se i tentokrát snažilo uvařit nejlepší guláš. Vůně této pochoutky přilákala do vsi řadu návštěvníků. Kromě gulášů byly předmětem hodnocení i buchty a pivo.

Všechny tři soutěže hodnotila odborná porota složená z kuchařů a laická, složená z diváků, u které loni uspěli Amatéři 250. Ti se letos snažili svůj úspěch zopakovat a pomoci k dobrému guláši jim měli bylinky. “Používáme jenom, pouze bylinné extrakty plus papriku do tohoto guláše, jeden z našich bylinných extraktů je i výtažek z mandragory,” řekl Libor Kovář, soutěžící – Amatéři 250.

Některé týmy se účastní pravidelně a některé vařily na návsi v Přívratu poprvé. Zatím každého ročníku se účastnil tým U pěti koček. Mezi pravidelnými soutěžícími je i tým Krajánci, součástí kterého byl i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. “V roce 2013 jsme poprvé sestavili tým. Jsme letos počtvrté, dokonce v jednom ročníku jsme uspěli u diváků. Jako druzí jsme skončili a tak jsem zvědavý, jak ocení letos náš guláš, máme trochu jiné ingredience, než v minulých letech,” sdělil Martin Netolický.

Krajánci se na konec na prvních čtyřech hodnocených místech se svým gulášem neumístili a Amatéři 250 obsadili u obou porot čtvrté místo. Laická porota nejlépe hodnotila tým Red Hot Chilli Picant s gulášem nazvaným Moruga Sajrajt. Odborníkům se nejvíce zamlouval Železnohorský guláš od týmu Penzion Žlebská Lhotka, který tak obdržel Řád zlaté vařečky.