ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Dosavadní systém parkování v Ústí nad Orlicí již nevyhovoval potřebám z důvodu přetížení parkovacích ploch. Lidé přijíždějící do města za prací často znemožnili parkování místním obyvatelům. Rada města proto vydala nové nařízení o placeném stání.

Nově bylo ve městě zřízeno rezidentní parkování. Vznikly dvě lokality, Žižkov a Družstevní. Na těchto místech mohou parkovat pouze rezidenti a abonenti, kteří si zakoupí parkovací kartu. Kartu však mohou zakoupit pouze občané s trvalým bydlištěm ve městě nebo osoby, které zde mají sídlo firmy. Nové nařízení tak ovlivňuje nejen ty, kteří přijíždějí za prací, ale také obyvatele, kteří zde nemají trvalé bydliště.

Cílem změn je ulehčit předimenzovaným lokalitám a vytěsnit parkující vozy na bezplatné parkoviště v Perle, kde by měla být parkovací plocha v průběhu roku rozšířena o další místa.

Nadále je možné využít stávající parkovací plochy, kde je automat na placení. Zde je možné uhradit poplatek městskou kartou nebo hotovostí. Řidiči se nemusí obávat, že by byla kromě Perly, všechna parkoviště zpoplatněna. Další možnost existuje pro ty, kteří potřebují parkovat jen krátce. “Pro ně bude ideální použít parkovací místa s parkovacím kotoučem”, řekl Marcel Klement. Doba stání zdarma byla na těchto plochách prodloužena z 20 na 30 minut.

Nově došlo například ke zjednosměrnění ulic Žižkov, Fügnerova, Rettigové a Korábova. Nový parkovací automat bude umístěn na parkovišti pod gymnáziem, byla zlevněna doba celodenního stání u školy Na Štěpnici a u budovy Okresní správy sociálního zabezpečení a došlo k řadě dalších změn v zákazech stání, parkování s parkovacím kotoučem či zpoplatnění parkovacích ploch.