ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Vedle nově zrekonstruované ulice T.G. Masaryka v Ústí nad Orlicí vyrostla nová fontána. Její uvedení do zkušebního provozu je naplánováno na tento týden.

Nová fontána měla být původně dokončena poslední červnový den tohoto roku. V průběhu stavebních prací na díle za 3 miliony korun se ale museli stavbaři vypořádat s problémy s přeložkami inženýrských sítí a před dokončením díla také nebyli zástupci orlickoústecké radnice spokojení s provedením nové stavby. “My jsme na fontáně spatřili chyby v tom, že nebyl dodržen výkres, který určoval spárořez, což znamená použití jednotlivých stupňů, jejich délku, takže proto došlo k dohodě mezi námi a dodavatelem, že tyto prvky byly vyměněny,” sdělil OIK TV Petr Hájek, starosta města. Realizace vodního prvku tak nabrala zpoždění.

Nedostatky na fontáně nebyly ale jedinou vadou na kráse nově zrekonstruované části města. Opravit bylo nutné i žardiniéry neboli nádoby na zeleň, které jsou umístěny v pěší zóně. “Je to výrobek, který byl vyroben přímo na zakázku pro město Ústí nad Orlicí a jako každý prototyp má celkem logicky možná v těch svých zárodcích některé chyby,“ řekl Petr Hájek. Předmětem kritiky byly zejména dřevěné latě sedacích ploch. Ty byly vyrobeny z nevhodného sukovitého materiálu a chyběla také středová podpěra latí. Tento nedostatek dodavatel odstranil instalací ztužujícího žebra a poškozené latě byly vyměněny.