ORLICKOÚSTECKO – Charita Česká republika, ve spolupráci s místními farnostmi a dalšími organizacemi, uspořádala tradiční tříkrálovou sbírku. Výtěžek je, stejně jako v minulých letech, určen na podporu konkrétních dobročinných záměrů v našem regionu i v celé republice. Tentokrát poputuje například na domácí hospicovou péči, která umožní nemocným strávit poslední dny života doma nebo na přístavbu a vybavení nových prostor Centra Pod střechou v Letohradě.

Tři koledníci přichází do domů se svými dary, přijmou příspěvek do zapečetěné pokladničky a napíší přání nad vstupní dveře. Zkratka K M B však neznamená jména tří králů, jak si mnozí myslí, ale je překladem latinského přání “Bůh žehnej tomuto domu.”

V České Třebové se zapojilo celkem 45 skupinek koledníků, které zajistila českotřebovská farnost a místní asistentka sbírky. “Vlastně chodíme už 17 roků a ten přístup je stále lepší a lepší, lidé nás očekávají, zvláště starší lidé se na nás těší,” těší Růženu Lomarovou.

Lanškroun se potýkal s nižším počtem koledníků. Do ulic tam vyrazilo pouze 12 skupinek.

V Ústí nad Orlicí vyšlo do ulic s požehnáním na 120 dětí s šedesáti zapečetěnými pokladničkami. Tříkrálová sbírka tam vyvrcholila Tříkrálovým koncertem, který se konal v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Vystoupil dětský pěvecký sbor Čtyřlístek pod vedením Lenky Lipenské se třemi pastorelami z Orlických hor, studentský sbor Vox Coloris pod vedením Lenky Barvínkové se šesti písněmi, z nichž tři byly cizojazyčné a tři byly tradiční koledy a zlatým hřebem večera byla Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby.

V našem regionu se bude další tříkrálový koncert konat v České Třebové v sobotu 14. ledna od 17:00 hodin a vystoupí zde pěvecký sbor Bendl a pěvecký sbor gymnázia Česká Třebová.