LANŠKROUN – Při vyklízení lanškrounské Langerovy vily v rámci prací na demolici Kulturního domu byl nalezen trezor. Město se rozhodlo nechat jej zrestaurovat a na konci srpna se vrátil do vily zpět. Jeho přemístění do kanceláře Kulturního centra zaměstnalo několik lidí. Trezor přibližně z roku 1890, kterému se říká “popelka”, váží totiž sedm set kilogramů.

Restaurátorské práce zabraly 11 měsíců. “Restaurování takhle použitý, v podstatě zdevastovaný věci je poměrně složitá, dlouhodobá činnost, která se skládá z mnoha a mnoha úseků. Takže začíná se tím, že se odstrojej zámky, rozvorový mechanismy, všechno co se na tom trezoru má hýbat a co by utrpělo tryskovým pískováním,” prozradil majitel restaurátorské firmy Bohumil Hein. Všechny součástky zůstaly původní, kromě klíčů a krytek zámků, které chyběly. Povrch trezoru je vytvořen takzvaným fládrováním. “Což je povrchová úprava imitující dřevo. To v dnešní době v takovéhle kvalitě neumí moc lidí. Je to ten nejdelší proces toho časovýho úseku,” řekl nám Bohumil Hein.

V roce 2017 proběhlo v Langerově vile očekávané otevření trezoru povolaným zámečníkem. Uvnitř se nenacházely žádné “poklady” z přelomu 19. a 20. století, ale pouze talíř, sklenice a krabice se stravenkami z roku 1998. “Pak padlo rozhodnutí, že ten trezor zrestaurujeme a vrátíme ho do původní Langerovy vily. Ten trezor je přibližně z roku 1890 a po zrestaurování by měl zdobit prostory salonku Rudolf,” sdělil nám starosta města Radim Vetchý. Renovace trezoru vyšla město Lanškroun na 119 tisíc korun.