ÚSTÍ NAD ORLICÍ, ČESKÁ TŘEBOVÁ – Letošní Tříkrálová sbírka skončila. Do našich domovů se vydaly v našem regionu stovky skupinek dětí v přestrojení za tři krále, tedy Kašpara, Melichara a Baltazara.

V Ústí nad Orlicí se nejvíce koledníků, 100 dětí, sešlo v sobotu 9. ledna. “Získat koledníky pro sbírku není zas tak až takový problém. Probíhá nábor, agitace je různě ve školách a nebo se nám už hlásí děti dobrovolně,” řekl pro OIK TV asistent Tříkrálové sbírky pro oblastní Charitu v Ústí nad Orlicí Petr Lipenský. Letošní sbírku poznamenala informace, že vybrané peníze půjdou na pomoc uprchlíkům. “Tuto informaci musím vyvrátit. Sbírka je určená na záměry, které si stanoví jednotlivé oblastní charita co se týká právě migrantů a uprchlíků, na to má Charita sestavené speciální konto a tam je možné přispět,” vyvrátil spekulace Lipenský. Právě v Ústí nad Orlicí a okolí se podařilo vybrat 284.969,- Kč bez Českých Libchav, kde se na výslednou částku stále čeká.

V České Třebové byl konec Tříkrálové sbírky v kostele sv. Jakuba většího. Na tradičním koncertu vystoupil pěvecký sbor Bendl pod vedením Josefa Menšíka a za klavírního doprovodu Blanky Poukarové. Jako host se přestavil sbor Čech a Lech z Humpolce. Celkem se při sbírce v České Třebové a jejím okolí od 2. do 10. ledna vybralo 224.138 Kč.

Všechny vykoledované peníze v našeho regionu putují například na zajištění Charitní pečovatelské služby, domácí hospicové péče, sociálně akviziční služby pro rodiny s dětmi, Občanské poradny, Centra pod střechou v Letohradě, sociální sprchy v Ústí nad Orlicí, Nízkoprahového denního centra pro lidi bez domova v Lanškrouně a Rodinného centra Kopretina Sloupnice.