ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Začátkem dubna vyvolala v Ústí nad Orlicí emoce náhradní výsadba zeleně za tu, která musela ustoupit rekostrukci železničního uzlu. Nesouhlas byl jak s technikou výsadby, tak i s umístěním keřů.

Náhradní výsadba zahrnovala kolem 600 set stromů a asi 15 tisíc keřů. Od začátku května probíhá předávka. Již dva týdny přejímáme. Počítáme každý stromeček, každý keř. Jsou to velká množství, tak budeme pokračovat dál. Ve většině případů je vysazeno,” řekl pro OIK TV vedoucí Odboru životního prostředí Tomáš Kopecký.

Některá zeleň při předávce zatím chyběla. A tak mohlo ještě na naléhání některých obyvatel dojít k dodatečnému přesunutí dvou stromů z dětského plácku. Majitel firmy, která měla výsadbu na starosti veřejně slíbil, že bude na Špindlerově ulici a na Štěpnici vše hotovo k 1. květnu. “Bohužel musím říci, že na Špindlerově ulici nám chybí kolem pět stromů a patnáct keříčků, což považuji z mého pohledu za nesplněný úkol,” řekl pro OIK TV majitel firmy provádějící výsadbu Tomáš Teplý. “Firma se snažila. Musíme říci, že z devadesáti šesti procent, což odhadujeme, je tak, jak by mělo být,” řekl pro OIK TV místostarosta města Jiří Preclík.

Narušení trávníku při vysazování také postupně mizí, zde záleží na počasí, jestli bude přát zatravnění. “Náhradní výsadby probíhaly za pomoci ne snad těžké, ale těžší techniky. Pokud bychom všechny rostlinky a keříky sázeli ručně, tak bychom výsadbu v žádném případě nestihli včetně toho, aby se ujmuly a vzrostly,” dodal pro OIK TV Teplý. “Město Ústí nad Orlicí si bude stát za svým a bude chtít ty nedodělky odstranit,” dodal pro OIK TV Preclík.

Náhradní výsadba v Ústí nad Orlicí měla být podle majitele firmy provádějící výsadbu, o kterou se bude muset ještě dva roky starat, hotova k 15. květnu. V případě zjištění nějakých nedodělků je nejlépe kontaktovat rovnou Odbor životního prostředí na Městském úřadě.