ÚSTÍ NAD ORLICÍ – U kostela Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Orlicí nyní pracují archeologové Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě! Provádějí výzkum v souvislosti plánovanou revitalizací Městské památkové zóny.

Pracovníci vysokomýtského Regionálního muzea s výzkumem začali v polovině srpna. “Je to v rámci investiční akce města Revitalizace Městské památkové zóny v Ústí nad Orlicí, kde vlastně se bude jednat o propojení kostela s divadlem v ulici Husová,” objasnil odborný referent odboru rozvoje města Michal Nezdařil. “Našli jsme hroby, hroby, hroby a to jsme skutečně předpokládali, že najdeme. Máme tady samozřejmě jednak hroby z konce existence hřbitova tj. z konce 19. století včetně zděné hrobky, máme tady hroby o něco starší, těžko datovat, ale na základě hrobových jam řekněme někdy z 18. století,” řekl David Vích z Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě.

V místech, kde se pohřbívalo pravděpodobně již od 13. století do doby před více než 100 lety, zatím nic významného objeveno prý nebylo. “Jedno překvapení nás tady přeci jenom čekalo, máme tady poměrně masivní kamenný úštěp, který snad můžeme spojovat s nějakým pobytem lovců a sběračů, kdysi hluboko v pravěku,” sdělil archeolog David Vích.

Peníze na tento výzkum poputují z městské kasy a jednat by se mělo přibližně o půl milionu korun. “Výzkum pohřebišť tohoto typu patří k archeologicky nejnáročnějším, protože se to musí všechno preparovat, je to náročné na dokumentaci,” objasnil David Vích.

Až budou archeologické sondy dokončeny, tak se začne pracovat na proměně prostranství památkové zóny.