ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Nejlepší mladší a starší žáci z Pardubického a Královehradeckého kraje se sešli na Kociánce. Čekal je souboj o postup do celostátního kola soutěže Mladých zdravotníků.

Pořádání regionálního kola se na orlickoústeckou Kociánku vrátilo po dvou letech. “Je tady celkem sedm družstev za 1. stupeň základní školy a 7 družstev za 2. stupeň základní školy,” řekl pro OIK TV ředitel regionálního kola soutěže Martin Hodoval.

Soutěžních stanovišť s první pomocí bylo pět. Na jednom byla rozhodčí Jitka Sýkorová, která OIK TV řekla: “Na našem stanovišti by si děti měly nějakým způsobem vyzkoušet, jak to vypadá, když přijde člověk do bezvědomí, ztrácí své životní funkce. Jedná se o imitovanou srážku, kde je poranění hlavy. Takže jedná se o imitace toho, co se může přihodit, když bruslím, když jezdím na kole. Prostě k čemu se mohou děti skutečně dostat každou chvíli, každým dnem.” Na dalším stanovišti museli mladí zdravotníci prokázat své znalosti v jiném ošetření. Zde byla rozhodčí Klára Koblížková, která řekla: “Děti tu mají ošetřit masivní krvácení. A když jej ošetří, tak by měly ošetřit drobné odřeniny, ale ty vlastně není třeba ošetřovat. Hlavně to masivní krvácení.”

Mimo soutěžních stanovišť byly také tři oddychové. Na nich se seznamovali s hasičskou technikou nebo dopravními předpisy. Těmi nejlepšími a do celorepublikového kola, které se bude konat 17. června v Ostravě, postoupily v mladších ročnících děti ze ZŠ Trhová Kamenice a ve starších z MS (místní skupiny) ČČK Velké Poříčí.