ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Okolí veřejného prostranství Kociánka bylo dějištěm každoročního klání dětí v poskytování první pomoci. Osm družstev prvních a druhých stupňů svedlo boj o první místa v oblastní soutěži “Mladý zdravotník”.

„Do tohoto kola se družstva probojovala ze základních kol, která proběhla na jednotlivých základních školách. Dneska je tu pět desítek soutěžících. Družstvo tvoří zhruba pět dětí, soutěží mladší čí starší žáci,” řekl pro OIK TV zástupce organizátora, tedy člen OS ČČK, Jiří Preclík.

Osm stanovišť bylo rozděleno a oddychová a soutěžní. Na soutěžních stanovištích musely děti prokázat své znalosti z první pomoci při ošetření různými poraněními. Při tom je bedlivě pozorovala porota, která po té jejich počínání odborně hodnotila.

Na prvních místech v obou věkových kategoriích zvítězilo družstvo ze ZŠ Javornického Vysoké Mýto. Obě družstva postoupila do regionálního kola Pardubického a Královehradeckého kraje, které se bdue konat ve středu 30. května v Ústí nad Orlicí na veřejném prostranství Kociánka, tedy na stejném místě jako oblastní kolo.

Výsledky soutěže:
I. stupeň –  (1. – 5 ročník)
1. místo Základní škola Javornického Vysoké Mýto
2. místo Základní škola Horní Heřmanice
3. místo Základní škola Lukavice

II. stupeň – (6. – 9. ročník)
1. místo Základní škola Javornického Vysoké Mýto
2. místo Základní škola Třebovská Ústí nad Orlicí