ÚSTÍ NAD ORLICÍ (ČERNOVÍR) – Černovírské hřiště Pod lesem se opět zaplnilo hasiči. Své síly porovnávali mladší a starší žáci při závodu požárnické všestrannosti. Opomenutý nebyl ani přebor jednotlivců v běhu na 60 metrů s překážkami.

Závod požárnické všestrannosti mladých hasičů s názvem Memoriál Zdeňka Veselého má za sebou 23. dějství. Závodníky čekala dle věku trať dlouhá 2 a půl nebo 3 a půl kilometru. “Jsou dvě kategorie, kategorie mladších žáků a starších žáků a na trati je vlastně 6 kontrol, kde mladí hasiči musí projevit své znalosti z oblasti jakoby požární ochrany, uzlu, zdravovědy, musí přelézt lano, střelba, …” sdělila nám starostka SDH Černovír Zuzana Mačátová.

Závodu se zúčastnilo 93 pětičlenných hlídek. Jednu hlídku jsme si odchytili a zeptali se na pocity ze závodu. “No, tak mě se docela běželo dobře, akorát ty malí někdy maličko zastavovali, ale jinak to bylo v pohodě,” zhodnotil Vendelín Beran. Každého z týmu bavilo něco jiného, někdo například rád váže různé uzle. “Lodní uzel, tesařkej uzel, úvaz na proudnici, plochou spojku a zkracovačku,” upřesnila Petra Divoká. Anežka Frnková nám také popsala své dojmy. “Bavilo mě to všechno a jsem ráda, že jsme doběhli v pořádku, a že jsme se zúčastnili.” Nové zážitky si s sebou odnesl i Táďa Kubalek: “Že jsem byl na laně a ty uzle mi šly dobře.” První místo mezi mladšími i staršími žáky obsadili hasiči Lukavice B.

Během dne probíhal současně i přebor jednotlivců. Soutěžilo 171 dětí ve čtyřech kategoriích. Tento závod byl součástí seriálu Liga Okresního sdružení hasičů Ústí nad Orlicí v běhu na 60 metrů přes překážky. Běžela jsem jednotlivce a za úkol je přeskočit “brdíčko”, sebrat hadice běžet přes kladinu, pak ty hadice rozkulit, zapojit to do rozdělovače k sobě a zapojit proudnici a běžet do cíle,” popsala Adéla Sýkorová. Chlapci měli jednu překážku jinou. “Měl jsem barikádu 1,40 nebo 1,50, teďka nevím a já si myslím, že jsem docela spokojen,” dodal Tomáš Antonín Dolejš. Mezi mladšími zvítězili Tomáš Sirový a Sára Samková z Třebovice. Starší kategorii ovládli Zdeněk Kalous z Klášterce nad Orlicí a Martina Dudková z Lukavice.