ÚSTÍ NAD ORLICÍ –  Na hřišti Pod lesem v Černovíru a okolí se uskutečnil 21. ročník závodu požárnické všestrannosti – Memoriálu Zdeňka Veselého, letos s rekordní účastí.

Závodu se účastnili mladší a starší žáci a účast v letošním roce byla opravdu hojná. “Dneska máme rekord, přihlásilo se asi 104 družstev mladých hasičů, což je přes 500 závodníků, přes 500 mladých hasičů, přes 500 dětí, “ řekla Zuzana Mačátová, starostka SDH Černovír.

Smyslem je prověření všestrannosti mladých požárníků a jejich spolupráce ve skupině. “Je to závod ve kterém mladí hasiči musí projevit takové všeobecné znalosti. Na trati tohoto závodu je celkem šest kontrol, kde plní různé úkoly,“ sdělila Zuzana Mačátová, starostka SDH Černovír.

Na prvním stanovišti čekala na závodníky střelba ze vzduchovky. Na dalších stanovištích se museli mladí hasiči poprat s uzlováním, prací s lanem, první pomocí, požární ochranou nebo topografií. Mimo hlavní závod se uskutečnila také Liga mladých hasičů v běhu na 60m s překážkami. Soutěž nese název Memoriál Zdeňka Veselého. “Zdeněk Veselý byl vlastně velitel Černovírských hasičů a zemřel v lese, měl pracovní úraz, takže vlastně na jeho památku je vlastně tento závod pořádán již jednadvacet let,“ řekla Zuzana Mačátová, starostka SDH Černovír.

V kategorii starších žáků nenašla přemožitele Lukavice “A” a v mladších žácích Svatý Jiří “A”.