ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Do Hernychovy vily dorazila předvánoční atmosféra. Společně s ní do přízemí zavítaly děti ze základních škol, aby se zúčastnily události, která jim měla přiblížit zvyky jako například věštění z litého olova.

Na této zastávce však program posledního “Muzejního kafe” pro rok 2018 nekončil. “Našich stanovišť, která jsme připravili za muzeum, je sedm, ale k tomu jsme domluvili ještě dva kolegy, kteří dělají drobné výroby. Jedním je umělecký řezbář pan Havlík a druhou osobou je pan Puš, který dělá vytlačované perníčky,” sdělil OIK TV ředitel Městského muzea Ústí nad Orlicí Radim Urbánek.

Dítka si mohla vyzkoušet nejen vytlačování perníčků. Co se jí podařilo zhotovit, a jak s tím naloží, nám prozradila trojice školáků. “Já jsem si vyrobil andělíčka z těsta a pak jsem si vyrobil pejska, který byl z jablíček a švestek a takových dalších ovocí,” svěřil se Marek. “Lodičku bych chtěl dát babičce, hvězdičku asi tetě a to zvířátko si nechám doma,” nastínil své plány Ondra. “Viděla jsem toho tady spoustu, ale mně se nejvíc líbilo vyrábění ozdůbek,” zhodnotila Anička.

K vánočním svátkům patří také světlo. “Další z věcí jsou svíčky, které vyrábíme třemi různými způsoby. Ten první je stáčení z plátů, ten druhý je namáčením knotu a ten třetí litím do formiček,” uzavřel ředitel muzea Radim Urbánek.