ČESKÁ TŘEBOVÁ – Už třetí týden se v českotřebovské Základní umělecké škole v budově na Kozlovské ulici mísí zvuk hudebních nástrojů s hukotem vysoušečů. Likvidují katastrofu, se kterou škola vstoupila do nového školního roku. Škoda je 300 tisíc korun. Způsobila to hadička ke splachovadlu na WC, jež během noci praskla a za zhruba tři hodiny stačila natropit škodu, se kterou škola zápasí už třetí týden.

I když se zdrojem zkázy stalo sociální zařízení ve druhém patře, to samotné zůstalo téměř nedotknuto. Odnesly to stropy a stěny kolem schodiště, kompletně podlaha učebny hudební nauky v přízemí a jedna houslová třída. Katastrofu začala ihned likvidovat odborná vysoušecí firma a škola od 3. září vyhlásila nouzový výukový režim se sérií opatření k zajištění bezpečnosti žáků. I přes prodělanou katastrofu měla škola v následcích štěstí. Uchráněna zůstala jak veškerá vyučovací technika, tak hudební nástroje a dokonce i cenné historické partitury ve skříni na chodbě.

Jen archív nepopsaných žákovských knížek, třídních knih a dalších nezbytností bude muset škola pořídit nové. Podle ředitele by práce na vysoušení a likvidaci následků vytopení měly trvat nejpozději do konce měsíce září. Od října by se měla výuka vrátit do zaběhnutého školního režimu.