foto: Městský bytový podniku Lanškroun

LANŠKROUN – Městský bytový podnik Lanškroun nechal na ulici Vančurova modernizovat kotelnu. Původní už dosluhující kotle nahradí do konce října tři nové od značky Hoval. Pozitiva z nové kotelny plynou nejen pro Městský bytový podnik, nájemníky části městských bytů, ale i pro všechny obyvatele Lanškrouna.

Moderní provoz pořízený za 7 226 248 Kč včetně DPH bude výrazně účinnější – nová kotelna slibuje účinnost až 105 %. Oproti tomu účinnost té dosluhující byla jen 84 %. Tím se zmenší spotřeba plynu, a tedy i peněz. „Vzhledem k extrémně rostoucím cenám energií si nájemníci bytů napojených na novou kotelnu sice připlatí, ale zdaleka ne tolik, jako pokud by zůstala v provozu stará, neekonomická kotelna,“ říká jednatel Městského bytového podniku Lanškroun David Jirges. Městský bytový podnik v souvislosti se situací na trhu s energiemi doporučuje všem svým zákazníkům, aby si zvýšili zálohy na dodávky tepla. Tím předejdou případným nedoplatkům ve vyúčtování. „Pokud bychom pokračovali s vytápěním pomocí stávajících zastaralých kotlů, tak budou náklady každoročně ještě vyšší o cca 10 – 15 %,“ dodává David Jirges.

Mírně se změní také způsob vytápění. Vlastností nové kotelny je nižší výstupní teplota. Odběratelé tak pravděpodobně budou muset mít více otevřeny termostatické hlavice na svých radiátorech.

Výrazně šetrnější bude provoz nové kotelny i s ohledem na životní prostředí. Z komínu má vycházet pouze pára prakticky bez znečišťujících látek. Sníží se také hlučnost kotlů. Moderní technologie umožní sledování bezproblémového chodu kotelny na dálku.

David Jirges, jednatel Městského bytového podniku Lanškroun