ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na konci školního roku starosta města uděloval nadějným a úspěšným žákům již po jedenácté Ceny Comenius. Ty byly předány za studijní výsledky, záslužný čin, umělecký přínos, umístění v soutěžích či propagaci města. “Je to poděkování jak úspěšným studentům, tak samozřejmě i poděkování rodičům a pedagogům, protože podpora ze strany rodičů, ale i pedagogů je logická a jde ruku v ruce s úspěchem toho studenta,” sdělil OIK TV starosta města Petr Hájek. Oceněných bylo tentokrát 9.

Jan Čermák, žák 2. třídy, ZŠ Bratří Čapků 1332

Od tří let je jeho koníčkem řízení motokár. V šesti letech se zúčastnil světového finále v Itálii. Letos na MČR získal zlato ve své věkové kategorii.

Elena Faltusová, žákyně 8. třídy, ZŠ Bratří Čapků 1332

Nejvíce ji baví hudba, hraje na klavír, ale především se začala věnovat hře na bicí nástroje. Tento rok získala 1 místo v krajském kole ve hře na bicí. Probojovala se do ústředního kola soutěže ZUŠ v Holicích, kde sólově získala 1. místo ve hře na marimbu a společně s CoBo Drums obsadila také první příčku.

Alena Kuťáková, žákyně 9. třídy, ZŠ Třebovská 147

Na festivalu vědy a techniky pro děti a mládež postoupila do krajského kola. Porotu zaujala projektem zkoumající leštící účinky slizu plžů rodu Achatina.V ústředním kole literárně historické soutěže Komenský a my jí porota udělila čestné uznání.

Kristýna Mařáčková, žákyně 9. třídy, ZŠ Třebovská 147

Za svou dosavadní kariéru v motocyklovém sportu obhájila 2x titul mistryně České republiky v Cross Country v kategorii dětí.

Jakub Horčičák, žák 8. třídy, Speciální základní škola, mateřská škola a praktická škola Ústí nad Orlicí

Je všestranně sportovně nadaný, školu reprezentuje na běžkách, ve stolním tenise a hlavně v plavání. V letošním roce získal bronzovou medaili na okresním kole za 50m znak. Na Mistrovství České republiky skončil 2x na 3. místě a 2x na 4. místě.

Eliška Krummerová, žákyně 8. třídy, ZŠ Bratří Čapků 1332

Jejím největším koníčkem je bowling. Pravidelně se umisťuje na předních příčkách turnajů série Kegel Prestige Tour. Tento rok se zúčastnila Mistrovství Evropy v Dánsku, kde s dívčím týmem obsadily druhou příčku. Na Mistrovství České republiky v jednotlivcích vyhrála zlato. Dále také hraje na klavír a tančí v místní taneční skupině Flow.

Elena Musilová, žákyně tercie, Gymnázium Ústí nad Orlicí

Školu reprezentuje na jazykových soutěžích. V Pardubickém kraji vyhrála konverzační soutěž v německém jazyce. Na olympiádě se na krajské úrovni ve francouzštině umístila na druhém místě. Také navštívila olympiádu z českého jazyka a matematiky, kde získala 3. a 6. místo v okrese.

Vojtěch Šolc, žák kvarty, Gymnázium Ústí nad Orlicí

Získal první místo ve fyzikální olympiádě a v soutěži Praktická elektronika. Čtvrté místo obsadil na matematické olympiádě.

Lukáš Žďárský, žák 5. třídy, ZŠ Bratří Čapků 1332

Úspěšný byl například v soutěži v poznávání rostlina v pěveckém klání. Největších úspěchů dosáhl v soutěži programování Microsoft Kodu Cup Česko, kde v roce 2016 obsadil 5. místo a v prosinci 2017 vyhrál ústřední kolo a tím obsadil 1. místo v kategorii žáků 1. stupně ZŠ v rámci celé ČR.