ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Koncert skupiny Františka Uhlíře a zpěváka Lee Andrew Davisona byl předzvěstí toho, že se v Roškotově divadle bude dít něco mimořádného.

Že půjde o oceňování person spjatých s městem, ozřejmil moderátor večera Jiří Zajíček. Společně s ním se na pódiu objevila jubilantka Eva Štanclová. Žena, která svůj život zasvětila tanci, nejprve převzala pamětní medaili a následně předala ocenění za “Počin roku 2017” Jiřímu Flídrovi a Petru Wagenknechtovi. Autorská dvojice vytvořila kalendář a filmové medailonky významných orlickoústeckých osobností. “My jsme s Petrem za to ocenění samozřejmě rádi, ale hlavně máme radost z toho, že ten počin mohl vzniknout, že město do toho šlo, že bylo natolik osvícené a nechalo nám volné ruce,” sdělil OIK TV Jiří Flídr.

Pevně v rukou naopak svírá model větroně Vítek Rössler. Vítěz “Světového poháru” juniorů se o slávu podělil se svými nejbližšími, bez kterých by na “Počin roku 2017” nedosáhl. “Já vlastně dělám jenom třetinovou práci, protože taťka musí stavět modely, já bych je sám nepostavil, tak mu musím hrozně poděkovat. Mamce musím poděkovat za podporu,” uvedl Vítek Rössler.

Držitelem “Ceny města” se stal Mijat Mandić. Muž, kterému byl vzdán hold za přínos v oblasti fotografie, se vypracoval v portrétistu snažícího se zachytit stav duše. Nebylo tomu tak ovšem vždy.

“Na začátku to byl akt. Potom portrét a zůstalo to na portrétu. Teď ty dámy, které by se fotily do toho aktu, by už nebyly moc zajímavé,” poznamenal s úsměvem Mijat Mandić.

Pocty nejvyšší v podobě udělení čestného občanství se in memoriam dostalo vojákovi, který položil život ve druhé světové válce. Za kapitána Antonín Renčína převzali ocenění rodinné příslušnice.

Minulý režim tomu nebyl nakloněný, vojáky ze západní armády československé nějak oceňovat, a proto mě to hrozně dojalo,” řekla neteř kapitána Renčína Zdenka Hamplová. “Je tedy pravda, že po těch sedmdesáti letech to je po dlouhé době, ale zase si říkám, že díky jemu i tomu jeho hrdinství vlastně žijeme tady 70 let v míru,” doplnila prapraneteř někdejšího důstojníka.

Za doprovodu hudby skončil další “Slavnostní večer”, během kterého se počet oceněných osobností v historii města přehoupl do druhé stovky.