LANŠKROUN – V rámci oslav 98. výročí vzniku Československa udělovali v Lanškrouně pamětní medaile lidem, kteří se zasloužili o rozvoj a rozkvět města a těm, kteří významným způsobem přispěli k proslavení města jak v České republice, tak v zahraničí.

V letošním roce bylo oceněno 6 významných osobností, kterým starosta města předal růži a diplom s pamětní medailí. Prvním oceněným se stal František Ambrož za významné přispění k rozvoji Lanškrouna a Lanškrounska.

Za aktivní činnost v rybářském spolku a zásluhy o rozvoj místního rybářství byl oceněn Josef Fuchs. “Dělám hospodáře 36 let. Určitě nějaká práce za mnou vidět byla a zřejmě si toho někdo všimnul,” řekl Josef Fuchs.

Za významné přispění k rozvoji města a okolí získal medaili i František Jiras a oceněna byla také dlouholetá práce v oblasti požární ochrany.  Současný velitel hasičské stanice Lanškroun Jiří Katzer se oboru věnuje již řadu let. “V podstatě od osmdesátýhodruhýho až do dnešního dne jsem u hasičů, u HZS. Samozřejmě, než jsem šel k profesionálům, tak jsem byl i u dobrovolnejch hasičů,” sdělil Jiří Katzer.

Dalším oceněným se stal Miloš Krejčí za dlouholetou práci v oblasti poskytování služeb informačního centra a velký přínos pro cestovní ruch.

Vedoucí obvodního oddělení Policie ČR v Lanškrouně Stanislav Musil byl oceněn za práci v řadách policie. “Znamená to pro mě moc, já jsem to v žádném případě nečekal, že takového ocenění můžu dosáhnout, když mi to pan starosta volal, byl jsem překvapen. Ceremoniál jsem si užil, myslím si, že to příjemné, pěkné,” sdělil OIK TV Stanislav Musil.

Na závěr ceremoniálu bylo uděleno také jedno čestné občanství. “Čestným občanem byl oceněn pan Ryszard Szydłowski z partnerského města Dzierżoniów. Pan Ryszard spolupracuje s Lanškrounem, se spolky, školami více jak 25 let,” řekl starosta města Radim Vetchý.

Tečku za udílením pamětních medailí udělal slavností přípitek.