ČESKÁ TŘEBOVÁ – Zvláště pamětníkům nenabízí pohled na současnou podobu koupaliště v Křivolíku pěknou podívanou. Plovárna, která byla vybudována ve 30. letech a na konci osmé dekády minulého století přestala sloužit svému účelu, není ve stavu, jenž by lákal příznivce vodních radovánek. Vedení radnice chce ale zašlou slávu areálu obnovit. “Nechali jsme si zpracovat dvě studie, které nás nebudou nic stát, a nechali jsme si je zpracovat proto, aby nám řekly, kolik celý projekt bude stát, čili investiční náklad, kolik nás budou stát provozní náklady,” sdělil OIK TV starosta města Jaroslav Zedník.

Vzhledem k tomu, že město má v úmyslu vybudovat takzvané biokoupaliště, měly by zmíněné studie řešit i metody čištění vody. “Toto bychom měli mít zpracováno někdy do konce měsíce října. Pak to samozřejmě vyhodnotíme a předložíme zastupitelům, aby se vyjádřili, jestli dál v tomto projektu budeme pokračovat,” řekl starosta Zedník.

Zastupitelé se k záměru vyjádří později, my jsme se zeptali na názor obyvatel města. “To by byla určitě dobrá věc. Já si to koupaliště pamatuji, tam ta voda přitékala, bylo to úžasné. Spousta Třebováků by na to přikývnula,” uvedla jedna z obyvatelek města.

Již nyní má vedení radnice naplánovány činnosti, které by měly předznamenat, že zpustlý areál možná čekají světlejší zítřky. “Počítáme s tím, že v letošním roce, jak nastane období vegetačního klidu, a bude se moct kácet, tak bychom chtěli celý ten prostor vyčistit,” nastínil průběh předpřípravných prací Jaroslav Zedník.

Některé prvky z původního koupaliště by při obnově zařízení mohly být do jisté míry zachovány. “Vany, které tam v současné době jsou, tak ty by se využily jako ztracené bednění. Biokoupaliště bychom nebudovali nové v tom smyslu, že bychom tam hloubili nějaké další jámy,” doplnil starosta města.

Na vybudování přírodního koupaliště by město chtělo získat dotaci ze Státního fondu životního prostředí.