ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V sídle společnosti Konzum došlo k vyhodnocení loňského ročníku grantového programu pod názvem “Společně za úsměv”. Zájemci mohli ve veřejné sbírce prostřednictvím kuponu v hodnotě třiceti korun podpořit projekty osmadvaceti neziskových organizací. V termínu od 9. října do 31. prosince 2018 se podařilo vybrat 244 680 korun. “To je číslo, které jsme neočekávali. Jsme velmi potěšeni, že po několika letech stagnace se zákazníci opět s vervou zapojili do sbírky,” sdělil OIK TV ředitel obchodního družstva Konzum Miloslav Hlavsa.

Zmíněná částka byla vyhlašovatelem sbírky navýšena o 100 000 korun. Následně byly finanční prostředky přerozděleny. Pro šeky s nejvyššími hodnotami si přišli zástupci Oblastního spolku Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí, konkrétně na zhruba 84 000, a Rodinného centra Srdíčko Ústí nad Orlicí. Získaných 86 000 korun bude využito na podporu dobrovolnické činnosti. “Chtěli bychom jim pořídit pomůcky. Chtěli bychom jim dát větší podíl na plánování a na hodnocení všeho, co děláme, prostě je víc zapojit, aby se fakt cítili součástí,” uvedl fundraiser Rodinného centra Srdíčko Daniel Dostrašil.

Součástí se vlastně stali i přispěvatelé. “My moc děkujeme všem, kdo nás podpořili, protože víc než padesát tisíc tam opravdu přihodili ti drobní dárci, kteří se rozhodli, že nás na konci roku podpoří,” dodal s vděčností Daniel Dostrašil.

V rámci veřejné sbírky se loni vybralo nejvíce peněz od zahájení v roce 2013. I přesto organizátoři uvažují o novinkách, o nichž diskutovali se zástupci takzvaných neziskovek. Ve hře je i případné zvýšení částky, kterou by bylo možné přispět. “Vnímáme, že pro někoho 30 korun je vysoká částka, pro někoho jiného například 100 korun je přijatelná hodnota, takže tyto věci ještě zvážíme,” doplnil ředitel obchodního družstva Konzum Miloslav Hlavsa.

Koncoví příjemci finančních darů se shodli na tom, že by zachovali výši příspěvku pro jednotlivé organizace, ale nebránili by se zvýšení částky na univerzálním kuponu na podporu všech zapojených institucí.