ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na mnoha místech České republiky se o uplynulém víkendu uskutečnila akce propagující dětské knihy a čtenářství s názvem Den pro dětskou knihu. Svaz knihovníků a informačních pracovníků v letošním roce vyhlásil již šestý ročník. Standardní programová náplň byla tvořena výstavami, prodejem a výpůjčkami knih.

Pracovníci a pracovnice mnohých knihoven si ale pro návštěvníky přichystali bohatý doplňkový program. V Ústí nad Orlicí byla k vidění výstava knížek z celého dětského fondu a také výstava záložek, které zůstaly čtenáři zapomenuty ve vypůjčených knihách. V nabídce lákadel nechyběla tematicky laděná výtvarná dílna. Tvořilo se i v českotřebovské knihovně. Zde si dítka mohla vyrobit vánoční ozdoby.

Některým dětem šla práce od ruky lépe, jiným vypomohly ruce rodičů nebo knihovnic. Šikovným i nešikovným, malým nebo velkým bylo určeno divadelní představení, jež obstaralo malé rodinné divadlo Věšák z České Třebové. To si vystoupením odbylo premiéru. Následně se soutěžilo ve vědomostních kvízech a testech. Bohatý a zajímavý program nabídl rodinám s dětmi možnost strávit sobotní den v pohodové atmosféře a příjemně se naladit na nadcházející dlouhé zimní večery, které přímo vybízejí ke čtení a předčítání.