SOPOTNICE – Výročí 17. listopadu si žáci Základní školy Sopotnice připomenou již tradičně v rámci projektového dne. Tentokrát připraveném ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů a Člověkem v tísni.

„Naše škola se již tradičně zapojuje do projektu Člověka v tísni, který se jmenuje Příběhy bezpráví – Měsíc filmu na školách. V rámci tohoto projektu žákům pustíme film Nikomu jsem neublížil, který se zabývá spoluprací obyčejných lidí se Státní bezpečností. Vedle toho pro ně ale máme připravenu také přednášku – a neveřejný film, který si jako instruktážní natočila StB. V něm byli příslušníci školeni, co to je Charta, jaké další „podvratné“ skupiny lidí na území ČSSR pracují, kdo jsou hlavní představitelé disentu a podobně,“ říká k programu ředitel školy Josef Kopecký, který je zároveň také hlavním organizátorem tohoto projektu.

Vedle těchto filmů ale žáci uvidím také nahrávky, materiály a dokumenty, které se k listopadu 1989 váží úplně.

„Díky naší dlouhodobé spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů máme mnoho materiálů, které se přímo váží k listopadu 1989. A ty nyní zužitkujeme téměř bezezbytku. Naši žáci komunismus nezažili, znají ho pouze z vyprávění, a to je samozřejmě už značně zkreslující. Proto je nutné a nezbytné, abychom je seznamovali s fakty, abychom jim předkládali argumenty, aby viděli, jak se v totalitním Československu žilo. Ještě stále u nás platí zákon, že komunismus byl zločinný režim. Ale málokdo ho tak dnes líčí. A to je chyba, velká chyba. My se ve škole proto snažíme, aby se na zločiny komunistického režimu nezapomnělo, aby o nic naši žáci věděli, aby se z historie poučili. A připomínka listopadu 1989 jako období, kdy tento režim padl, kdy se k nám vrátila demokracie, to je ideální možnost,“ dodává Kopecký.

Josef Jan Kopecký