LANŠKROUN – V sobotu 8. září se stal Lanškroun místem setkání milovníků sportu. Zasloužil se o to vyhlášený turistický pochod Lanškrounská kopa a přislíbená účast olympijských sportovců, kteří měli přijet slavnostně otevírat nový lehkoatletický stadion.

Stavěl se 1,5 roku a stál 53 milionů korun, z čehož 31 milionů uhradila evropská dotace. Název dostal stadion po svém rodákovi, úspěšném olympijském desetibojaři a držiteli světového rekordu Romanu Šebrlovi. Ten provoz zahájil odhalením plastiky, na níž nechybí on ani jeho nejcennější vybojovaná medaile. Vlastnímu zahájení předcházelo hodnocení průběhu stavby, spojené s poděkováním všem, kteří se na vzniku myšlenky i její realizaci podíleli. Nechyběli u toho dřívější starostové a místostarostové ani pracovníci odborů města. Celkem to bylo 5 růží, které starostka předala. Aby dobře sloužil a třeba na něm vyrostl budoucí olympijský vítěz, za to se přimluvil lanškrounský farář Zbigniew Czendlik. Účastníci pak dostali možnost si stadion prohlédnout i absolvovat na něm připravený program.

Kopa samotná, tedy série pěších, cyklo a in-line tras, pořádaná každoročně lanškrounským Klubem českých turistů, měla také mimořádný ohlas. Rok před svým jubileem dokonce přinesla rekordní návštěvnost v počtu 5930 lidí. Podařilo se tak pokořit rekord z roku 2010, kdy se této turisticky známé akce na východě Čech zúčastnilo 5013 lidí. Letošní 44. ročník nabídl 7 pěších tras, 7 cyklotras a 1 pro in-line bruslaře. Přes Pohádkový les se vydalo téměř 4 tisíce lidí.