ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Mezinárodní den seniorů se Policie České republiky rozhodla strávit v různých zařízeních pro starší obyvatele. V Ústí nad Orlicí navštívili s preventivním programem Dům pokojného stáří. Přednáška se skládala ze dvou částí. V té první se zabývali bezpečností v dopravě. Přednášející seniorům připomněla dopravní předpisy a zaměřili se zejména na chování chodců a cyklistů na silnicích.

Program preventivní akce se dále zaměřoval na jejich osobní bezpečí. “Tak aby byli ochráněni před různými podvodníky, šmejdy, před výhodnými nabídkami, seznamkami, tak aby byly ochráněny nejen jejich finance, ale hlavně jejich život a zdraví,” přiblížila smysl akce Lenka Vilímková, policejní preventistka územního odboru Ústí nad Orlicí. V rámci rozšíření povědomí o podvodnících a jejich praktikách, kteří cílí na neznalé a seniory, uvedli i příklady z praxe. Slova se ujal také kriminalista z Ústí nad Orlicí, jenž se na zločiny páchané na seniorech soustředí. Upozorněni byli i na nákupy po telefonu, prostřednictvím televize či od neznámých lidí na ulici.

“Není poprvé, kdy jsme tady v tom domově pro seniory, chodíme i do jiných a dříve narození tyhle preventivní akce velice vítají,” prozradila Lenka Vilímková. Po přednášce si mohli odnést i malé pozornosti, které si pro ně policie připravila.