ČESKÁ TŘEBOVÁ – Hned po příchodu do největšího parku ve městě si účastníci akce pod názvem Piknik v Javorce mohli nechat vyzdobit své obličeje. Tuto možnost využily zejména děti.

Pokud chtělo být některé z nich opravdu stylové, požádalo o zkrášlení tváře obrázkem nějaké pohádkové postavy. Program totiž počítal s několika představeními. “Děti mohly vidět pana Bílka z Hradce Králové s pohádkou Kašpárkovo království,” sdělila OIK TV spolupořadatelka akce Simona Podzimková.

Do pohádkového světa zavedl příchozí rovněž soubor Čtyřlístek. Seskupení působící při Kulturním centru Česká Třebová nabídlo příběh nazvaný Švadlenka a kupec. “Jsou tam čtyři loutky, dvě loutky jako lidi a dvě zvířátka. No a je to hamižný kupec a hodná švadlenka,” přiblížila hru vedoucí souboru Čtyřlístek Libuše Němcová.

Toto představení bylo nastudováno výhradně pro potřeby 5. ročníku Pikniku v Javorce. “Nacvičovali jsme to krátce, asi jen necelý měsíc. Psala jsem to sama, protože sehnat texty pohádek, to je hrozně problematické. Spíš jsou pohádky pro živé herce, ne pro loutky,” uvedla Libuše Němcová.

Po loutkách došlo i na zmiňované živé herce. “Městské muzeum Česká Třebová a soubor Hýbl si připravily perličky z historie, hlavně tedy jak vznikl znak České Třebové,” doplnila spolupořadatelka akce Simona Podzimková.

Návštěvníci si čas mezi jednotlivými čísly kulturního programu, jenž měl vyvrcholit koncertem skupiny Jazz Police, mohli ukrátit jízdou na lodičkách. Na své si mohli přijít i milovníci soutěží a nejrůznějšího vyrábění či tvoření.