ČESKÁ TŘEBOVÁ – Piknikem v parku Javorka se již po několikáté město Česká Třebová rozhodlo oslavit závěr léta. Tento rok akce nabyla poněkud většího rozsahu. Město si totiž připomíná významné výročí. “Letos je samozřejmě ta motivace o to vyšší, že slavíme 740. výročí první zmínky o České Třebové. Čili i piknik je vlastně součástí těch oslav.,” sdělil nám Josef Kopecký.

Zároveň se akce zúčastnili dobrovolní hasiči. Ti si letos připomínají 145 let od založení sboru. Na ukázku přivezli atrakce pro děti, svá zásahová vozidla i část historie. “Vystavujeme tady historické hasičské vozidlo Laurin & Klement z roku 1925. Je to prakticky by se dalo říct světový unikát. Je to jediné pojízdné auto na světě,” řekl Michal Daněk.

Díky nebývalému množství spolupracujících organizací byl pro příchozí připravený pestrý program. Děti se mohly účastnit různých dílniček. K vidění byly výtvarné ukázky či hudební vystoupení. Zájemci se v podvečer zapojili do interaktivní hry, při které se mohli setkat s významnými osobnostmi města a poznat jejich životní příběh.

V Javorce se tentokrát nekončilo. Po poslední hře se všichni přesunuli na Staré náměstí. Tam byl program zahájen projevem ředitele Kulturního centra, starosty města a ředitelky muzea. Ta připomněla celý příběh České Třebové od jejího založení. Hudební program zahájila Hana Holišová a New Time Orchestra. Po nich dostali prostor Hradečtí Jazz Police.