LANŠKROUN – V Lanškrouně se opět konaly tradiční masopustní oslavy. Městské muzeum při této příležitosti uspořádalo průvod masek po ulicích města. Opomenut nebyl ani doprovodný program. Organizátoři se snaží každý rok navázat na tradice tohoto svátku. “Dneska musím říct, že se ta tradice ujala, a že se účastní nejen ty spolky, ale také obyvatelé Lanškrouna i okolních obcí,” řekla nám Marie Borkovcová, ředitelka muzea.

Po poledni se vydal zástup všech přítomných masek do ulic města. První zastávkou bylo náměstí Jana Marka Marků, kde mimo jiné proběhlo společné focení. Průvodu se zúčastnila i živá hudba.  Cestou po ulicích se zpívalo a hrálo. Ani účastníky provozu masopustní veselí neminulo. “Dále jdeme ke Krčmě, což je tradiční náš hostinec, kde také tancujeme, zpíváme a potom se vracíme zde na lanškrounské nádvoří, kde nám pan starosta předá práva od města,” dodala Marie Borkovcová. Starosta města se do akce zapojil v kroji švédského bojovníka. “Počasí nám přeje, i přesto, že hlásili déšť, tak nám chvílemi svítilo i sluníčko. Jsem moc rád, že se všichni baví,” sdělil nám Radim Vetchý, starosta města.

Dobrá nálada mezi zúčastněnými nechyběla. ”Já jsem “Šilhavej Fantomas” a užívám si to, neboť je masopust, a když je masopust, tak je sranda!” řekl účastník. Řada přišla i na vyhlášení nejlepších masek. Třetí místo obsadila Marfuše s dcerami. “Já si to užívám úplně suprově. Líbí se mi tady. Chodím každý rok už 19 let dozadu. Letos jsem za Marfušku a snažím se každý rok, abych měla něco jiného na sobě,” okomentovala účastnice průvodu. Druhé místo obdržela zdravotní sestra a na prvním se umístila dvanácti členná skupinka studentů a profesorů z kouzelnické školy z Bradavic. “Na letošní masopust jsme si připravili, na přání našich dětí, masky z Harryho Pottera. Takže děcka si vyrobila kostýmy, vyrobila hůlky no a doufám, že jim to udělalo radost a příští rok půjdou s náma zase,” sdělila nám členka skupiny. Zájemci mohou své tvůrčí schopnosti dál rozvíjet a připravovat nové masky na další rok.