foto: Lukáš Prokeš

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Ani listopad není pro studenty a pedagogy Střední školy uměleckoprůmyslové dobou nečinnosti. V současnosti se konají hned dvě zajímavé výstavy, navíc se chystá projekce filmů, jež vzešly ze společného česko-norského projektu

Vernisáž ve velkém stylu
S velkým ohlasem se setkala pondělní vernisáž studentů čtvrtých ročníků uměleckých oborů Cyrila Holase a Michala Voborníka. Své první společné výstavy se hlavní protagonisté chopili zcela sami, bez pomoci školy, a k prasknutí zaplněná Malá scéna byla svědkem nevšedního zážitku. V galerii jsou nyní až do 18. listopadu k vidění fotografie a objekty náchodského rodáka Cyrila Holase, Michal Voborník, původem z Hradce Králové, prezentuje své plastiky a malby.

Další nevšední zážitek nabízí kolemjdoucím, trochu paradoxně, plot kolem hlavní budovy ústecké „umprumky“ v Zahradní ulici. Ten je totiž od začátku týdne ozdoben desítkami černobílých fotografií studentů i pedagogů, jejichž autory jsou Michal Kremina a Božena Smolenová, další z letošních maturantů. Autoři zajímavého nápadu své počínání vysvětlují následovně: „Vyfotili jsme více než 80 náhodných studentů, pedagogů a zaměstnanců školy. Jejich tváře mají výraz momentu, kdy se pohybovali po chodbě školy, kdy byli foceni, nebo kdy se naopak fotit nechtěli. Projektem Tváře školy chceme poukázat, že místo, kolem kterého chodíme do práce, do divadla, nebo jenom na nákup, je plné studentů a pedagogů.“ Podle kladných ohlasů je vidět, že se zajímavý nápad neminul účinkem.

V úterý na film!
Zajímavou pozvánku pro veřejnost chystá škola také z filmového soudku. V úterý 13. listopadu od 16 hodin budou totiž v kinosále Malé scény k vidění všechny snímky, které vznikly během druhé poloviny září v rámci společného česko-norského projektu. Pořad by měly okořenit také komentáře účastníků pobytu a jejich postřehy z dvoutýdenní stáže v norské partnerské školy Breivang.

Mgr. Jan Pokorný,
Střední škola uměleckoprůmyslová Ústí nad Orlicí