ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Předzvěstí 93. ročníku poutě byl benefiční “Festival pro Tebe”. V jeho rámci se na farní zahradě konaly koncerty několika interpretů. Výtěžek bude věnován na podporu rozvojových zemí.

Samotná pouť zaplnila na jeden den Mírové náměstí. Dorazivší si hned na první pohled mohli všimnout, že akce dostala pomyslný nový kabát. “V těch posledních letech určitá část ústecké veřejnosti volala po změně, protože ta pouť, která se na náměstí odehrávala, ztratila tu svoji noblesu. Byla spíš ukřičená a možná trošku vyčpělá a vyčerpaná dobou,” zdůvodnil změnu starosta města Petr Hájek.

Letošní model byl zvolen proto, aby pouť okysličil a zároveň připomněl výročí vzniku Československa. K tomu měly přispět zejména historické ručně poháněné kolotoče či houpačky. “Jsou to atrakce naprosto netypické, určené spíše pro malé děti, ale samozřejmě ten program je doplněn i o vystoupení a ukázky řemesel, prodejní stánky,” sdělil OIK TV starosta Hájek.

Poutí však nežilo pouze náměstí. Svůj program připravilo také orlickoústecké muzeum. Tam si zájemci mohli vyzkoušet sochání, chůzi na chůdách, zahrát si káču nebo upražit kávu.