foto: Pardubický kraj

ČESKÁ TŘEBOVÁ – Na základě předchozího kontaktu navštívili zástupci ukrajinského města Jasiňa Českou Třebovou. V rámci dvoudenní návštěvy se zakarpatská delegace seznámila s fungováním města, řešením odpadového a vodního hospodářství, ale také zajímavostmi z hlediska cestovního ruchu. Části programu se zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který přislíbil pomoc s opravou kotelny jasiňské základní školy.

„V rámci našeho setkání na Zakarpatí na konci července jsme se s vedením České Třebové a Jasině domluvili na základních tématech, která jsou z pohledu ukrajinské strany důležitá. Jedná se především o řešení odpadového hospodářství, třídění odpadů a obecně nakládání s odpady. Vzhledem k tomu, že Jasiňa připravuje třídící linku a chce se zaměřit na tuto problematiku, tak jsem přesvědčený, že můžeme naše zkušenosti předat kolegům na Ukrajině. Skládka ve Třebové byla uvedena do provozu v roce 1992 a nyní je již s ohledem na předpokládaný zákaz skládkování rekultivovaná a utěsněná. Jako kraj se budeme společně s obcemi, které mají primárně odpadové hospodářství řešit, snažit nakládání s komunálním odpadem do budoucna koordinovat,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který delegaci doprovodil v rámci čtvrtečního programu na českotřebovskou skládku, kompostárnu a do sběrného dvora společnosti Eko Bi. Společně navštívili také areál Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

Myšlenka potenciální spolupráce České Třebové a Jasině vznikla na základě dlouholeté spolupráce Pardubického kraje a Zakarpatské oblasti. Návštěva starosty Jasině Andreje Deljatinčuka měla za cíl poznání města a vydefinování si témat možné spolupráce.

Pilotním projektem by mohla být oprava kotelny největší základní školy. „I na základě naší návštěvy v Jasini je patrné, že stabilní a nezávislé vytápění je obzvlášť v době válečného konfliktu důležité pro fungování školy a zdraví dětí. V areálu školy by tak měla být upravena kotelna na tuhá paliva v modulárním kontejneru, což je projekt, který jsme v minulosti realizovali například ve Velkém Berezném, které je partnerským městem naší Dolní Čermné,“ nastínil hejtman Martin Netolický.