foto: Pardubický kraj

PARDUBICKÝ KRAJ – Hejtman a předseda Bezpečnostní rady Pardubického kraje Martin Netolický v průběhu neděle hovořil se starosty obcí postižených povodní o možné podpoře při odstraňování škod. Kraj je podle hejtmana připraven na základě konkrétních požadavků obcí uvolnit finanční prostředky již na úterním jednání zastupitelstva. O dalších sedm milionů například na čerpadla či další techniku a výstroj je možné požádat do 30. června.

 „I přesto, že v tuto chvíli nelze přesně určit, jaké budou reálné škody na majetku obcí, tak chceme velmi rychle pomoci finančními prostředky na bezprostřední odstraňování následků povodní v nejpostiženějších obcích. Jsme připraveni peníze z krizového fondu vyčlenit ještě v tomto týdnu a projednat to na úterním jednání krajského zastupitelstva, protože není na co čekat,“ uvedl hejtman Martin Netolický, s tím, že kontaktní osobou je kromě jeho samotného také tajemník Bezpečnostní rady Pardubického kraje a vedoucí oddělení krizového řízení Aleš Boňatovský.

Čerpání prostředků z krajského krizového fondu však není jedinou možností, jak kraj nabízí pomoc. „Do konce června je možné podávat žádosti na pořízení výstroje a technického vybavení pro dobrovolné hasiče. V tuto chvíli jsme na tyto žádosti schopni uvolnit sedm milionů korun. Můžeme tak podpořit nákupy ponorných a kalových čerpadel, která jsou nyní potřebná více, než kdykoliv předtím, ale také obleky a další výstroj a výzbroj,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Zároveň zjišťujeme kapacity vysoušečů a techniky, kterou disponuje Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje či Správa státních hmotných rezerv, protože to je technika, která by mohla být k dispozici okamžitě. Chceme v tuto chvíli pomoci co nejdříve odstranit školy v domově pro seniory v Heřmanově Městci, aby bylo možné navrátit chod zařízení do co nejběžnějšího provozu,“ sdělil hejtman, který obcím nabízí také využití dezinfekce, kterou vyrobila v průběhu nouzového stavu Střední průmyslová škola chemická v Pardubicích.