LANŠKROUN – Prostor před renesanční radnicí na náměstí Jana Marka Marků byl znovu místem registrace, startu a cíle pochodu a cyklovyjížděk v rámci “Lanškrounské kopy”.

Pěší se mohli vydat na výšlap dlouhý od pěti do jedné stovky kilometrů. “Potom máme 60kilometrovou klasiku, která je vlastně tradiční, původní pochod Kopa, 60 kilometrů, která jde přes Lázek, na Suchý vrch a přes Jablonné se vrací potom přes Mariánskou horu sem do Lanškrouna,” doplnil předseda Klubu českých turistů Lanškroun Zdeněk Šesták.

Jak již bylo zmíněno, pořadatelé nezapomněli ani na cyklisty. “Tam je to od 25 kilometrů do 110 kilometrů. A mezi tím jsou ještě trasy jako 30, 50 a 70 kilometrů,” prozradil Zdeněk Šesták.

Někdo ze zúčastněných se možná rozhodoval na poslední chvíli, ale našli se i tací, kteří měli o své trase jasno dlouho dopředu. “Já chodím už asi od svých pěti let. Nejdřív jsme jezdili na kole, ale pak chodím už s kamarády. Asi každý rok teď už poslední 3 roky chodíme tu trasu 15 kilometrů,” sdělil OIK TV účastník pochodu Robert Vranka. “Jdu na trasu 15 kilometrů, protože mně přijde, že je to tak akorát. Ani moc málo, ani moc. A těším se tam na vyhlídku na Mariánskou horu,” uvedl účastník pochodu Jakub Dajčar.

“Mariánka” nebyla jediným lákadlem. Zejména pro rodiny s dětmi byl v areálu Obory připraven pohádkový les, kde si malí poutníci mohli pod dohledem nadpřirozených bytostí zasoutěžit.

Celkově se 51. ročníku “Lanškrounské kopy” zúčastnilo 7 279 lidí, což je druhý nejvyšší počet v historii.

Vedle pochodu se zájemci mohli zabavit návštěvou městských slavností. Během nich se o kulturní program postarala například Hana Holišová v doprovodu skupiny New Time Orchestra. Vzhledem k tomu, že zpěvaččin projev byl velmi živelný, může se jevit jako neočekávané, k čemu se po vystoupení přiznala. “Já nejsem úplně sportovní typ. Nicméně myslím, že na pódiu mám toho pohybu hodně, tak možná právě proto nejsem úplně vyhledávačem nějakých velkých sportovních aktivit. Ale právě když už, tak ráda chodím,” vyznala se herečka a zpěvačka Hana Holišová.

Jaký vztah má k pěší turistice Petr Lexa ze skupiny Slza netušíme, ale k Lanškrounu má blíž než by někteří pravděpodobně čekali. “Já odsud mám dost velkou část rodiny ze strany mojí mamky, takže já jsem tady byl mockrát jako malý, vyrůstal jsem tady, mám tady kořeny, takže to tady mám strašně rád, jsem rád, že jsem se sem mohl vrátit takhle koncertně,” řekl frontman Slzy Petr Lexa.

Se svým osvědčeným repertoárem dorazil Janek Ledecký. “Ten je namixovaný z toho elektrického a akustického, ale tady převážně elektrického, protože jsme venku a dá se to ´vosolit´,” zaznělo z úst zpěváka Janka Ledeckého.

Hity známé z rádia přilákaly na náměstí Jana Marka Marků zástupy návštěvníků. “Je to především díky generálnímu partnerovi, který přispěl nemalou částkou na letošní program. Ten partner slaví 135 let svého působení,” vysekl poklonu sponzorovi starosta města Radim Vetchý.

Za mnoho let si právě letošní ročník akce budou moci připomenout ti, kteří se nechali zvěčnit ve fotokoutku.