LANŠKROUN – V domově pro seniory v Lanškrouně proběhlo slavnostní předání nového automobilu Senior dopravě. Služba provozovaná Českým červeným křížem pomáhá starším obyvatelům města a lidem s handicapem dopravit se tam, kam potřebují. Nové vozidlo prošlo speciálními úpravami, aby bylo přizpůsobeno potřebám klientů. “To auto je specifický v tom, že ho vybírali klienti. To znamená, že si klienti zkoušeli jednotlivá auta, jak se do nich nastupuje, jak se z nich vystupuje,” přiblížil proces Martin Hodoval, ředitel úřadu ČČK v Ústí nad Orlicí.

Celkem vyšlo na necelých 402 tisíc korun. “Lanškroun přispěl 250 tisíci korunami, přes 130 tisíc to byl Český červený kříž a velké díky patří také lanškrounské farnosti, která je již tradičně podporovatelem těchto aktivit. Ta přispěla taky nemalou částkou,“ prozradil starosta města Radim Vetchý.

V minulém roce službu využilo 200 lidí. Letos jich je zatím 170 s 1 700 jízdami. Doprava neslouží pouze seniorům, ale i zdravotně postiženým. Přeprava se objednává telefonicky s dostatečným předstihem. “Ta pracovnice která řídí ten vůz není jenom řidička, ona zároveň ty lidi doprovází, radí jim, pomáhá jim. Je to takovej pracovník – pomocník. Je to často i kamarád, pokud ten senior třeba využívá tu dopravu častěji,” sdělila nám Věra Betlachová, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví, MěÚ Lanškroun.

Nový automobil je v provozu od pondělí do pátku. Občasné i pravidelné zákazníky, kteří mohou využít permanentku, rozveze jak po městě, tak i po okolí či do nemocnice.