ČESKÁ TŘEBOVÁ – Senior doprava v České Třebové, kterou provozuje Oblastní spolek Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí funguje již jedenáctým rokem. Po celou tu dobu zjednodušuje nejstarší generaci dopravu na různá místa ve městě dle její potřeby. Díky poruchovosti starého automobilu dostala Senior doprava vůz nový.

Slavnostní předání nového automobilu Senior dopravě v České Třebové se konalo v domě s pečovatelskou službou v Masarykově ulici. Dle statistik, které má červený kříž od roku 2007 do roku 2017 k dispozici, není počet přepravených osob malý. “Za tu dobu těch 10 let procestovalo v podstatě celkem klientů a jízd zhruba 49 a půl tisíce lidí, na nějaké návštěvy, nebo na nějaké cesty. Což je obrovské číslo,” sdělil nám Martin Hodoval.

Automobil stál 315 tisíc korun. Město Česká Třebová na něj přispělo 250 tisíci korunami. Orlickoústecký oblastní spolek Českého červeného kříže doplatil zbytek. Jeho ředitel Martin Hodoval si symbolicky převzal klíče od starosty města. Následně se na vůz šli podívat. “Nejenom úcta, ale i něco dělat pro seniory by mělo být samozřejmé pro generace, které rozhodují o tom, jak se v našem městě žije,” řekl Jaroslav Zedník.

Na využívání nového automobilu se nic nemění. Bude stále k dispozici pro klienty Senior dopravy v České Třebové. I nadále je bude dopravovat za potřebami, které mají. Například k lékařům, na nákup nebo za příbuznými. “S jediným drobným rozdílem, to auto je nový, bude méně poruchový a v podstatě budou pravidelně vídat toto auto pod označením a hlavičkou nejen červeného kříže, ale samozřejmě i města Česká Třebová,” dodal Martin Hodoval.

S výběrem vhodného automobilu pomáhal devadesáti letý klient Senior dopravy. Nasedal a vysedal z různých typů automobilů a nakonec určil jako nejvhodnější ten, kterým se od nynějška klienti vozí.