ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V prostorech Centra sociální péče města Ústí nad Orlicí se sešli členové a představitelé místního senior klubu, zástupci vedení města i penzistů ze spřátelené Bystřice Kladské. Všem zúčastněným v úvodu výroční schůze zahráli žáci ze ZUŠ Jaroslava Kociana.

Po kulturní vložce byl zahájen samotný program aktivu. Jedním z jeho bodů bylo zhodnocení činnosti klubu v roce 2018. Ten orlickoústeckým seniorům přinesl 78 příležitostí, jak naplnit základní poslání instituce, tedy poskytnout členům vyžití a možnost setkávání se. “Jsou to akce, já tomu říkám tradiční, jako je návštěva senior kina, cestopisů, pak naše aktivní procházky, vyjížďky na kolech a samozřejmě jsou to půldenní a celodenní zájezdy,” sdělil OIK TV předseda senior klubu Zdeněk Ešpandr.

Podobnou nabídku aktivit mají penzisté k dispozici již dvanáctým rokem. To by však nebylo možné bez podpory sponzorů a devadesátitisícové injekce z městského rozpočtu. “Město Ústí nad Orlicí podporuje senior klub finančními prostředky na jejich aktivity. To je asi to nejmenší, co vlastně můžeme udělat, protože senior klub je samostatný. Má výbor, který se o aktivity stará. To je to nejpřínosnější, co může být,” uvedl místostarosta města Jiří Preclík.

Plán pro letošek počítá s dvacítkou zájezdů a osmasedmdesáti dalšími akcemi. “Máme tam dvě novinky. Je to, že jsme začali spolupracovat s muzeem. Budou to pro začátek, pro tento rok, dvě vycházky po městě s komentářem k budovám, zajímavostem města,” řekl předseda senior klubu Zdeněk Ešpandr.

Po schválení všech potřebných ustanovení zbyl čas také na diskusi. V ní se o slovo přihlásili jak zástupci vedení města, tak spřátelených polských seniorů.