foto: klickevzdelavani.cz

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Jubilejní, 100. akci v historii TECHNOhrátek orámovaly motokáry, trenažery, segwaye, řízené modely aut, ale také svěráky, dulčiky, kladiva nebo paletovací vozíky. Projekt, podporující volbu studia technických a odborných oborů, zavítal ve středu 6. října do Střední školy automobilní v Ústí nad Orlicí, která se představila 130 účastníkům z deseti škol z Orlickoústecka a Svitavska v plné parádě. Následný program v učebnách a dílnách, stejně jako veškeré přístroje a technologie potvrdily, že jde nejen o nejmoderněji vybavenou školu s automobilním zařízením v Pardubickém kraji, ale že patří k absolutní špičce i v rámci České republiky.

„Ústí nad Orlicí je dobrá adresa – a platí to jak pro město, tak i pro tuto školu. Zájemcům o studium nabízíme bohaté společenské i kulturní vyžití a také výborné profesní uplatnění. Kdo si zvolí kterýkoliv z automobilních oborů, bude mít jistotu povolání,“ motivoval žáky devátých tříd při slavnostním zahájení starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek.

Devadesát procent výprav tvořili chlapci, ale také dívky během akce zdárně dokazovaly, že jim technické aktivity zdaleka nejsou cizí. V orlickoústecké „automobilce“ ostatně děvčata studují v téměř všech vyučovaných oborech.

Vtipné názvy stanovišť

Aktéři automobilních TECHNOhrátek se rozdělili na dvě poloviny – tři speciální pracoviště byla připravena v budově školy v Dukelské ulici, stejný počet v areálu dílen v Hylvátech. Z nabídky vyučovaných oborů okusili žáci učební a maturitní obory průmyslová ekologie, mechanik opravář motorových vozidel, silniční doprava, autotronik, autoelektrikář, karosář a autolakýrník.

Názvy všech stanovišť škola označila výstižnými názvy, takže každý účastník už předem věděl, jaké aktivity ho tam čekají. Například stanoviště Jak to funguje „posadilo“ žáky k trenažerům, Pit stop je zaměstnal demontáží a montáží kol na osobním vozidle, v Ekohrátkách poznávali kapaliny obsažené v autě a prověřili si třídění a recyklaci odpadu, zatímco pracoviště Kam to jedeš znamenalo soutěž s modely na závodní dráze.

Vítězný tým ve dvoučlenném složení

Atraktivní disciplínou byla samozřejmě jízda na motokárách na okruhu v Hylvátech. Bohužel, kvůli vydatnému dešti se na nich svezly pouze tři ranní skupiny. V průběhu akce však museli samozřejmě prokázat i své manuální schopnosti.

„V lakovně se skládaly na čas filtry respirátorů, ale na pracovišti nazvaném Ocel proti hliníku čekala školáky výroba držáku na hadice. V praxi to představovalo vyměřit přesný střed na plechovém dílku, důlčíkem ho označit, na vrtačce vyvrtat příslušný otvor a plech ještě zohýbat do požadovaného tvaru vlnovky, Nebylo to až tak jednoduché a příjemně překvapilo, že se do této činnosti úspěšně zapojily také dívky,“ uvedl Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.

Školáci, kteří byli zklamáni, že se kvůli špatnému počasí tentokrát nesvezou ve vytoužené motokáře, se dočkali alespoň částečné náhrady v podobě jízdy na segwayích nebo na závodní dráze s řízenými modely aut.

Tradiční velké ovocné dorty získala v soutěži manuální zručnosti výprava Základní školy Jablonné nad Orlicí, kterou tvořili pouze dva žáci – oba však už byli předem rozhodnuti, že si podají přihlášku právě do SŠ automobilní Ústí nad Orlicí. Ve vědomostním kvízu Hej Ty, víš to?“ naopak uspěli zástupci domácí Základní školy bratří Čapků.

Vladimír Zemánek
manažer projektu TECHNOhrátky