ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Akce s názvem “Město v pohybu – týden dobré pohody” se v Ústí nad Orlicí koná již dvacátým rokem. Pondělní odpoledne patřilo již tradičně turnaji ve vybíjené. Na volejbalové kurty TJ Sokol zavítaly děti čtvrtých a pátých tříd ze třech základních škol, aby porovnali své síly v této disciplíně. “Jsou tu ty 3 hlavní základní školy: Komenského, Bratří Čapků a Hylváty. To družstvo tvoří vždycky 10 až 12 dětí,” sdělila nám členka organizačního výboru Jana Kaplová. Žáci druhého stupně základních škol si v rámci sportovních klání mohli zahrát i bowling. Jedna dráha patřila vždy jednomu pětičlennému týmu. “Já si myslím, že se nám daří dobře. Se svým výkonem jsem spokojen a můj tým je na tom taky dobře. Podporuju je, aby hráli co nejlépe a dal jsem jim, že musí nahrát aspoň stovku,” prozradil účastník turnaje v bowlingu Marek Sedláček.

Na Mírové náměstí přilákal diváky pro změnu kulturní program, který zahájily děti ze ZŠ Komenského. “Pro dnešní vystoupení jsme si připravili takový soubor písniček, které zpíváme po celý rok. Jsou to písničky z pohádek o zvířátkách, ty mají asi nejradši, ale třeba i od Lucky Vondráčkové,” přiblížila učitelka Martina Drymlová.

Děti na pódiu vystřídala pop-rocková kapela W. A. F. a orlickoústecká rocková kapela Těžká doba. V podvečer si návštěvníci dorazili poslechnout uskupení známé pod názvem Progres 2. “My jsme uprostřed turné, kdy představujeme novou desku částečně. Taky samozřejmě zabředneme do všech našich vzpomínajících projektů, to znamená do všech těch našich desek z minulosti,” řekl nám zpěvák a kytarista kapely Progres 2 Pavel Váně. Před hlavním tahákem večera se na podiu ukázal i starosta města, který všechny příchozí uvítal. ”Je to neskutečná událost, že má Město v pohybu dvacetiny. Myslím si, že před dvaceti lety si nikdo nemyslel, že Město v pohybu – týden dobré pohody bude taková velká akce,” dodal Petr Hájek. Kulturní program zakončilo vystoupení Davida Kollera s kapelou. Tóny jejich písní přilákaly plné náměstí posluchačů.